Lammelår med gode sauser

Lag tradisjonelt lammelår og velg mellom rødvinssaus og soppsaus.

180 min

Ingredienser

( 4 porsjoner )

1 stk lammelår, helst utbenet

3 stk hvitløksbåter

5 kvaster frisk rosmarin

3 stk småløk

I formen:

4 stk gulrøtter

2 stk løk

6 stk hvitløksbåter

7 dl vann

Rødvinssaus:

1 pose Lammesaus med urter & rødvin

1 dl rødvin

4,5 dl kraft

4 ts rørsukker

2 ss meierismør

Kremet soppsaus:

1 pose Lammesaus med urter & rødvin

75 g sopp, gjerne skogsopp

4 dl lammekraft fra formen

1 dl fløte

2 ss Solbærsyltetøy Hjemmelaget

Salt og pepper

Fremgangsmåte

1. Ta ut lammelåret av kjøleskapet minst 1 time før steking, og gni det inn med salt og pepper. Ben ut steken eller be butikkpersonalet om å gjøre det.

2. Fyll : Finhakk hvitløk, 2 kvaster rosmarin og 3 småløk. Fordel dette utover i det utbenete lammelåret. Dryss over salt og pepper (gjerne nykvernet) før det hele surres sammen med bomullstråd. Stikk noen rosmarinkvaster innenfor tråden.

3. I formen : Grovhakk løk, gulrøtter og hvitløksbåter. Bruk gjerne frisk rosmarin, om du har noe mer igjen. Hell i vann, og legg lammelåret på toppen.

4. Steketid og temperatur : Stekes ved 225°C i 15 - 20 min, og skru deretter ned til 125°C. Stekes til lammesteken er rosa i midten, ca 65°C. Bruk steketermometer. Ta ut formen og la kjøttet hvile. Sil den gode kraften fra formen.

5. Rødvinssaus : Kok opp rødvin og reduser til halvparten. Tilsett posens innhold, rør godt og ha i lammekraften. På grunn av syren fra vinen trenger denne sausen litt ekstra sødme. Smak til med rørsukker rett før servering. La sausen småkok i 5 min. Kutt det kalde smøret i terninger og pisk dem inn i sausen. Server!

6. Kremet soppsaus : Hakk soppen, ev. kan du bruke tørket sopp som har ligget i vann noen timer. Fres soppen i en kasserolle tilsatt smør, til den blir gyllen. Hell i lammekraft, fløte og tilsett posens innhold. Rør godt og kok opp. La sausen småkoke i 5 min. Smak til med 2 ss solbærsyltetøy.

Serveres med:

1320

Tips: