Oppskrifter / Middag

Klassisk lammestek med fløtegratinerte poteter

Middels
Til 5 porsjoner
1,00 stklammelår, helst utbeinet3,00 stkhvitløksbåter5,00 kvasterfrisk rosmarin3,00 stksmåløk

Grønnsaker

150,00 gaspargesbønner200,00 gcherrytomater200,00 gsmåløk2,00 sssmør200,00 gsopp

I formen

4,00 stkgulrøtter2,00 stkløk6,00 stkhvitløksbåter1,00 kvastfrisk rosmarin7,00 dlvann

Fløtegratinerte poteter

1,00 kgpoteter3,00 dlkremfløte3,00 dlmelk3,00 stkhvitløksbåter1,00 dlrevet gulrost

Lammesaus

1,00 poseTORO Lammesaus med urter & rødvin 42g4,50 dllammekraft0,50 dlkremfløte

Server nydelig helstekt lammelår til den store påskemiddagen. Ha fløtegratinerte poteter, fargerike grønnsaker og ikke minst en skikkelig god saus til.

Slik gjør du

  • 1

    Ta ut lammelåret av kjøleskapet minst 1 time før steking, og gni det inn med salt og pepper. Ben ut steken eller be om hjelp til det i ferskvaredisken.

  • 2

    Fyll: Grovhakk hvitløk, litt rosmarin og småløk. Fordel dette utover i det utbenete lammelåret. Kvern pepper og dryss salt over kjøttet, før det hele surres sammen med bomullstråd. Stikk noen rosmarinkvaster innenfor tråden.

  • 3

    I formen: Grovhakk løk, gulrøtter og hvitløkbåter. Bruk gjerne frisk rosmarin, om du har noe mer igjen. Hell i vann, og legg lammelåret på toppen.

  • 4

    Steketid og temperatur: Stekes ved 225°C i 15 – 20 min, og skru deretter ned til 125°C. Stekes til lammesteken er rosa i midten, ca 65-68°C. Bruk steketermometer. Ta ut formen og la kjøttet hvile. Sil den gode kraften fra formen.

  • 5

    Fløtegratinerte poteter: Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver. Ha dem i en kjele, tilsett 2-3 ts salt og 1/2 ts pepper. Ha i hakkede hvitløkbåter. Hell over kremfløte og melk, slik at det dekker potetene. Kok opp under omrøring, skru ned og rør av og til. Etter drøye 10 min begynner det hele å tykne. Ha det over i en ildfast form, dryss revet gulost på toppen. Stekes ved 200°C på midterste rille i 20 min eller til osten er gyllen. Potetene kan ev kokes dagen i forveien, fylles i formen og settes kaldt. Dryss ost over og stek som angitt dagen etter. Beregn litt lenger steketid.

  • 6

    Lammesaus: Kok inn kraften fra formen til du har igjen ca 5 dl. Tilsett innholdet fra 1 pose lammesaus i kraften. Kok opp under omrøring som anvist på posen. Tilsett og smak til med kremfløte.

  • 7

    Servering: Mens lammesteken hviler, stekes de fløtegratinerte potetene i ovnen. Pensle tomatene med olje, og la de steke med potetene de siste 5 – 10 min. Surr småløk i panne med smør, bland inn sopp delt i to, de siste minuttene. Kok aspargesbønner i lettsaltet vann i to min. Skjær kjøttet i skiver og server med grønnsaker, saus og fløtegratinerte poteter.

Dette trenger du