Søk

Klassisk lammestek med fløtegratinerte poteter

Ingredienser til 5 porsjoner

Server nydelig helstekt lammelår til den store påskemiddagen. Ha fløtegratinerte poteter, fargerike grønnsaker og ikke minst en skikkelig god saus til.

  • 1,00 stk lammelår, helst utbeinet
  • 3,00 stk hvitløksbåter
  • 5,00 kvaster frisk rosmarin
  • 3,00 stk småløk
  • I formen

  • 4,00 stk gulrøtter
  • 2,00 stk løk
  • 6,00 stk hvitløksbåter
  • 1,00 kvast frisk rosmarin
  • 7,00 dl vann
  • Fløtegratinerte poteter

  • 1,00 kg poteter
  • 3,00 dl kremfløte
  • 3,00 dl melk
  • 3,00 stk hvitløksbåter
  • 1,00 dl revet gulrost
  • Lammesaus

  • 1,00 pose TORO Lammesaus med urter & rødvin 42 g
  • 4,50 dl lammekraft
  • 0,50 dl kremfløte
  • Grønnsaker

  • 200,00 g cherrytomater
  • 200,00 g småløk
  • 2,00 ss smør
  • 200,00 g sopp
  • 150,00 g aspargesbønner

Server nydelig helstekt lammelår til den store påskemiddagen. Ha fløtegratinerte poteter, fargerike grønnsaker og ikke minst en skikkelig god saus til.

Slik gjør du:

  1. 1Ta ut lammelåret av kjøleskapet minst 1 time før steking, og gni det inn med salt og pepper. Ben ut steken eller be om hjelp til det i ferskvaredisken.
  2. 2Fyll: Grovhakk hvitløk, litt rosmarin og småløk. Fordel dette utover i det utbenete lammelåret. Kvern pepper og dryss salt over kjøttet, før det hele surres sammen med bomullstråd. Stikk noen rosmarinkvaster innenfor tråden.
  3. 3I formen: Grovhakk løk, gulrøtter og hvitløkbåter. Bruk gjerne frisk rosmarin, om du har noe mer igjen. Hell i vann, og legg lammelåret på toppen.
  4. 4Steketid og temperatur: Stekes ved 225°C i 15 - 20 min, og skru deretter ned til 125°C. Stekes til lammesteken er rosa i midten, ca 65-68°C. Bruk steketermometer. Ta ut formen og la kjøttet hvile. Sil den gode kraften fra formen.
  5. 5Fløtegratinerte poteter: Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver. Ha dem i en kjele, tilsett 2-3 ts salt og 1/2 ts pepper. Ha i hakkede hvitløkbåter. Hell over kremfløte og melk, slik at det dekker potetene. Kok opp under omrøring, skru ned og rør av og til. Etter drøye 10 min begynner det hele å tykne. Ha det over i en ildfast form, dryss revet gulost på toppen. Stekes ved 200°C på midterste rille i 20 min eller til osten er gyllen. Potetene kan ev kokes dagen i forveien, fylles i formen og settes kaldt. Dryss ost over og stek som angitt dagen etter. Beregn litt lenger steketid.
  6. 6Lammesaus: Kok inn kraften fra formen til du har igjen ca 5 dl. Tilsett innholdet fra 1 pose lammesaus i kraften. Kok opp under omrøring som anvist på posen. Tilsett og smak til med kremfløte.
  7. 7Servering: Mens lammesteken hviler, stekes de fløtegratinerte potetene i ovnen. Pensle tomatene med olje, og la de steke med potetene de siste 5 - 10 min. Surr småløk i panne med smør, bland inn sopp delt i to, de siste minuttene. Kok aspargesbønner i lettsaltet vann i to min. Skjær kjøttet i skiver og server med grønnsaker, saus og fløtegratinerte poteter.

Produkt