Klassisk lammestek med fløtegratinerte poteter

Server nydelig helstekt lammelår til den store påskemiddagen. Ha fløtegratinerte poteter, fargerike grønnsaker og ikke minst en skikkelig god saus til.

Ingredienser

( 5 porsjoner )

1 stk lammelår, helst utbeinet

3 stk hvitløksbåter

5 kvaster frisk rosmarin

3 stk småløk

I formen:

4 stk gulrøtter

2 stk løk

6 stk hvitløksbåter

1 kvast frisk rosmarin

7 dl vann

Fløtegratinerte poteter:

1 kg poteter

3 dl kremfløte

3 dl melk

3 stk hvitløksbåter

1 dl revet gulrost

Lammesaus:

1 pose Lammesaus med urter & rødvin

4,5 dl lammekraft

0,5 dl kremfløte

Grønnsaker:

200 g cherrytomater

200 g småløk

2 ss smør

200 g sopp

150 g aspargesbønner

Fremgangsmåte

1. Ta ut lammelåret av kjøleskapet minst 1 time før steking, og gni det inn med salt og pepper. Ben ut steken eller be om hjelp til det i ferskvaredisken.

2. Fyll: Grovhakk hvitløk, litt rosmarin og småløk. Fordel dette utover i det utbenete lammelåret. Kvern pepper og dryss salt over kjøttet, før det hele surres sammen med bomullstråd. Stikk noen rosmarinkvaster innenfor tråden.

3. I formen: Grovhakk løk, gulrøtter og hvitløkbåter. Bruk gjerne frisk rosmarin, om du har noe mer igjen. Hell i vann, og legg lammelåret på toppen.

4. Steketid og temperatur: Stekes ved 225°C i 15 - 20 min, og skru deretter ned til 125°C. Stekes til lammesteken er rosa i midten, ca 65-68°C. Bruk steketermometer. Ta ut formen og la kjøttet hvile. Sil den gode kraften fra formen.

5. Fløtegratinerte poteter: Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver. Ha dem i en kjele, tilsett 2-3 ts salt og 1/2 ts pepper. Ha i hakkede hvitløkbåter. Hell over kremfløte og melk, slik at det dekker potetene. Kok opp under omrøring, skru ned og rør av og til. Etter drøye 10 min begynner det hele å tykne. Ha det over i en ildfast form, dryss revet gulost på toppen. Stekes ved 200°C på midterste rille i 20 min eller til osten er gyllen. Potetene kan ev kokes dagen i forveien, fylles i formen og settes kaldt. Dryss ost over og stek som angitt dagen etter. Beregn litt lenger steketid.

6. Lammesaus: Kok inn kraften fra formen til du har igjen ca 5 dl. Tilsett innholdet fra 1 pose lammesaus i kraften. Kok opp under omrøring som anvist på posen. Tilsett og smak til med kremfløte.

7. Servering: Mens lammesteken hviler, stekes de fløtegratinerte potetene i ovnen. Pensle tomatene med olje, og la de steke med potetene de siste 5 - 10 min. Surr småløk i panne med smør, bland inn sopp delt i to, de siste minuttene. Kok aspargesbønner i lettsaltet vann i to min. Skjær kjøttet i skiver og server med grønnsaker, saus og fløtegratinerte poteter.

Tips: