Oppskrifter / Middag

Kalkunfilet med ovnsbakte poteter og rødvinssaus

60 min Middels
Til 6 porsjoner

Kalkun

1,50 kgkalkunfilet, naturell5,00 sssmør2,00 tssalt0,75 tskvernet hvit pepper

Ovnsbakte poteter

2,00 kgsmåpoteter0,50 dlnøytral olje2,00 tssalt1,00 tsTORO Krydderiet Krydderkvern Pepper hel 65g

Grønnsaker

4,00 stkstore gulrøtter800,00 grosenkål600,00 gsopp

Rødvinssaus: Alternativ 1

2,00 sssmør2,00 sshvetemel4,00 stksjalottløk4,00 dlkyllingbuljong + stekesjy4,00 dlrødvin2,00 sssoyasaus2,00 sssolbærsirup3,00 sskaldt smør

Rødvinssaus: Alternativ 2

2,00 poserTORO Rødvinssaus original 31g6,00 dlvann + stekesjy

Kalkun er for mange en klassiker å servere i julen. Retten er imponerende god, men også enkel å lage og servere om du har mange gjester. Her gir vi deg oppskriften på en rett som nesten garantert vil få gjestene til å spørre om en porsjon til.

Slik gjør du

 • 1

  Kalkun: Brun kalkunfileten i stekepannen over middels varme. Legg fileten i en ildfastform og pensle den med smeltet smør, salt og pepper. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen. Sett formen midt i ovnen og stek kalkunfileten ved 180°C i ca. 40 min eller til steketermometeret viser 68°C. NB! Det er viktig at kjøttet får hvile i ca. 20. min etter steking, slik at kjøttsaften får satt seg.

 • 2

  Ovnsbakte poteter: Skrubb potetene, del de i båter og legg i en bolle. Drypp over nøytral olje og krydre med salt og pepper. Bland godt. Fordel potetbåtene utover i to ildfaste former, stek første form mens kjøttet hviler, ved 250 °C i ca 20 min eller til de er gylne. Når første form er ferdig, setter du inn andre. Da er den ferdig i god tid til andre servering.

 • 3

  Rødvinssaus: Alternativ 1 (hjemmelaget): Finhakk løken. Fres den myk i en varm kjele uten at den tar farge. Dryss hvetemel over og spe med kyllingkraft, 3 dl av rødvinen, soyasaus og solbærsirup. Kok opp under omrøring. Skru ned platen og la sausen småkoke i ca. 15 min. Sil sausen. Tilsett resten av rødvinen og eventuelt kraft fra kjøttet. Kok opp og krydre med salt og pepper etter smak. Om sausen er for tynn kan du tilsette litt maisenna. Rett før servering tilsetter du smøret, da blir sausen blank og god.

 • 4

  Rødvinssaus: Alternativ 2 (rask variant): Tøm pulveret i en kasserolle og 6 dl vann. Kok opp under omrøring, bruk visp. Kok sausen 5 minutter. Hev smaken ved å erstatte litt av vannet med kraft fra kalkunformen.

 • 5

  Grønnsaker: Rens rosenkål og kutt gulrøttene i skiver. Kokes møre. Soppen skjæres i fire biter og freses i en panne med smør.

 • 6

  Ved servering: Skjær fileten i skiver og anrett på et fat sammen med grønnsakene og soppen. Server potene i formen og sausen i et sausenebb.

Dette trenger du