Søk

Kalkunfilet med ovnsbakte poteter og rødvinssaus

Ingredienser til 6 porsjoner

Kalkun er for mange en klassiker å servere i julen. Retten er imponerende god, men også enkel å lage og servere om du har mange gjester. Her gir vi deg oppskriften på en rett som nesten garantert vil få gjestene til å spørre om en porsjon til.

  • Kalkun

  • 1,50 kg kalkunfilet, naturell
  • 5,00 ss smør
  • 2,00 ts salt
  • 0,75 ts kvernet hvit pepper
  • Ovnsbakte poteter

  • 2,00 kg småpoteter
  • 0,50 dl nøytral olje
  • 2,00 ts salt
  • 1,00 ts TORO Krydderiet Krydderkvern Pepper hel 65 g
  • Grønnsaker

  • 4,00 stk store gulrøtter
  • 800,00 g rosenkål
  • 600,00 g sopp
  • Rødvinssaus: Alternativ 1

  • 2,00 ss smør
  • 2,00 ss hvetemel
  • 4,00 stk sjalottløk
  • 4,00 dl kyllingbuljong + stekesjy
  • 4,00 dl rødvin
  • 2,00 ss soyasaus
  • 2,00 ss solbærsirup
  • 3,00 ss kaldt smør
  • Rødvinssaus: Alternativ 2

  • 2,00 poser TORO Rødvinssaus original 31 g
  • 6,00 dl vann + stekesjy

Kalkun er for mange en klassiker å servere i julen. Retten er imponerende god, men også enkel å lage og servere om du har mange gjester. Her gir vi deg oppskriften på en rett som nesten garantert vil få gjestene til å spørre om en porsjon til.

Slik gjør du:

  1. 1Kalkun: Brun kalkunfileten i stekepannen over middels varme. Legg fileten i en ildfastform og pensle den med smeltet smør, salt og pepper. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen. Sett formen midt i ovnen og stek kalkunfileten ved 180°C i ca. 40 min eller til steketermometeret viser 68°C. NB! Det er viktig at kjøttet får hvile i ca. 20. min etter steking, slik at kjøttsaften får satt seg.
  2. 2Ovnsbakte poteter: Skrubb potetene, del de i båter og legg i en bolle. Drypp over nøytral olje og krydre med salt og pepper. Bland godt. Fordel potetbåtene utover i to ildfaste former, stek første form mens kjøttet hviler, ved 250 °C i ca 20 min eller til de er gylne. Når første form er ferdig, setter du inn andre. Da er den ferdig i god tid til andre servering.
  3. 3Rødvinssaus: Alternativ 1 (hjemmelaget): Finhakk løken. Fres den myk i en varm kjele uten at den tar farge. Dryss hvetemel over og spe med kyllingkraft, 3 dl av rødvinen, soyasaus og solbærsirup. Kok opp under omrøring. Skru ned platen og la sausen småkoke i ca. 15 min. Sil sausen. Tilsett resten av rødvinen og eventuelt kraft fra kjøttet. Kok opp og krydre med salt og pepper etter smak. Om sausen er for tynn kan du tilsette litt maisenna. Rett før servering tilsetter du smøret, da blir sausen blank og god.
  4. 4Rødvinssaus: Alternativ 2 (rask variant): Tøm pulveret i en kasserolle og 6 dl vann. Kok opp under omrøring, bruk visp. Kok sausen 5 minutter. Hev smaken ved å erstatte litt av vannet med kraft fra kalkunformen.
  5. 5Grønnsaker: Rens rosenkål og kutt gulrøttene i skiver. Kokes møre. Soppen skjæres i fire biter og freses i en panne med smør.
  6. 6Ved servering: Skjær fileten i skiver og anrett på et fat sammen med grønnsakene og soppen. Server potene i formen og sausen i et sausenebb.

Er du på utkikk etter flere juleoppskrifter og gode tips?

Senk skuldrene med TOROs julehjelp

Julen er tid for hygge og mat med familie og venner, men vi vet at det også kan være en stressende tid for mange. Derfor har vi samlet våre beste juleoppskrifter og tips slik at du får en velsmakende og behagelig jul.

Les mer