Søk

Juleribbe med sprø svor og godt tilbehør

Ingredienser til 6 porsjoner

Når ribba blir servert på julekvelden, ønsker vi oss alle det samme: sprø svor! Husk at ribbe med tjukk svor er enklere å få sprø, enn den med tynn svor. I tillegg er det viktig at hele ribba har så lik tykkelse som mulig, da blir det enklere å få både saftig kjøtt og sprø svor.

  • Ribbe

  • 3,00 kg tynnribbe
  • 4,00 ts salt
  • 3,00 ts TORO Krydderiet Pepper sort malt 69 g
  • Grønnsaker i langpanne

  • 1,00 stk løk
  • 2,00 stk gulrøtter
  • 0,50 stk sellerirot
  • 2,00 stk hvitløksbåter
  • 6,00 dl vann
  • Tilbehør

  • 6,00 stk medisterkaker
  • 2,00 stk julepølser
  • 1,00 pk Hjemmelaget rødkål
  • 1,00 pk Hjemmelaget surkål
  • 1,00 glass Tyttebærsyltetøy Hjemmelaget
  • 6,00 porsjoner kokte poteter
  • 2,00 stk røde epler i båter
  • 2,00 stk appelsiner båter
  • Saus

  • 1,00 pose TORO Sjysaus original 15 g
  • 3,00 dl stekesjy fra ribba eller vann
Jul

Når ribba blir servert på julekvelden, ønsker vi oss alle det samme: sprø svor! Husk at ribbe med tjukk svor er enklere å få sprø, enn den med tynn svor. I tillegg er det viktig at hele ribba har så lik tykkelse som mulig, da blir det enklere å få både saftig kjøtt og sprø svor.

Slik gjør du:

  1. 1Forberedelser (1-3 dager før steking): Det letteste er å skjære svoren i ruter når ribba er halvfrossen. Skjær gjennom svoren og godt ned i spekket med en skarp kniv. Lag ruter parallelt med ribbebena, da blir det enklere å skjære opp pene stykker etter steking. Gni så ribba inn med salt og pepper. Legg ribba med svoren ned i en form, og la den stå kald og tildekket i 1-3 dager.
  2. 2Tilberedning: Legg ribba i langpannen med svoren opp og legg et par små asjetter under. Dette gjør at ribba blir høyere i midten, slik at det smeltede fettet renner av og vi får sprø svor også på midtpartiet av ribba. Grovhakk grønnsakene, fordel dem rundt kjøttet, hell i vannet og dekk hele pannen med aluminiumfolie.
  3. 3Steking: Tynnribba stekes først på 230˚ i ca. 45 min. på midterste rillen. Sjekk at aluminiumsfolien dekker hele langpannen, slik at dampen ikke går ut. Skru deretter ned temperaturen til 200˚C og fjern aluminiumfolien. La asjettene ligge. Sjekk at det er godt med væske i langpannen og tilsett eventuelt mer vann om nødvendig. Stek ribba videre i 1 – 1 ½ time, på litt under midterste rille.
  4. 4Ekstra sprø svor: Ribba blir ofte sprø og fin av seg selv, om ikke – gjør følgende på slutten av steketiden: Ta ut langpannen med kjøtt, kraft og grønnsaker. Flytt ribba over på et stekebrett og sett den ett hakk høyere i ovnen, og øk temperaturen til 250˚. Det er nå viktig at du følger med hele tiden, så svoren ikke blir for brun.
  5. 5Saus til ribba: Det er viktig at du tar vare på stekeskyen til ribba. Sil kraften fra langpannen ribba ble stekt i, og press gjennom en del av de myke grønnsaksbitene. Hell innholdet i 1 pk TORO Sjysaus i en kjele og tilsett 3 dl stekesjy eller vann. Kok opp og la den småkoke i 5 min.

Tagger

Jul

Skikkelig gode sauser til ribba

Saus til juleribba

Til juleribba hører det med å ha en skikkelig god saus. For å få en velsmakende vri på julemiddagen kan du enkelt sette ditt personlige preg på TORO sjysaus.

Les mer

Senk skuldrene med TOROs julehjelp

Julen er tid for hygge og mat med familie og venner, men vi vet at det også kan være en stressende tid for mange. Derfor har vi samlet våre beste juleoppskrifter og tips slik at du får en velsmakende og behagelig jul.

Les mer