Juleribbe med sprø svor og godt tilbehør
- Over to timer
- Middels
Når ribba blir servert på julekvelden, ønsker vi oss alle det samme: sprø svor! Husk at ribbe med tjukk svor er enklere å få sprø, enn den med tynn svor. I tillegg er det viktig at hele ribba har så lik tykkelse som mulig, da blir det enklere å få både saftig kjøtt og sprø svor.
Ribbe
- 3,00 kg tynnribbe
- 4,00 ts salt
- 3,00 ts TORO Krydderiet Pepper sort malt 69 g
Grønnsaker i langpanne
- 1,00 stk løk
- 2,00 stk gulrøtter
- 0,50 stk sellerirot
- 2,00 stk hvitløksbåter
- 6,00 dl vann
Tilbehør
- 6,00 stk medisterkaker
- 2,00 stk julepølser
- 1,00 pk Nora Hjemmelaget rødkål
- 1,00 pk Nora Hjemmelaget surkål
- 1,00 glass Nora Tyttebærsyltetøy Hjemmelaget
- 6,00 porsjoner kokte poteter
- 2,00 stk røde epler i båter
- 2,00 stk appelsiner båter
Saus
- 1,00 pose TORO Sjysaus original 15 g
- 3,00 dl stekesjy fra ribba eller vann
Når ribba blir servert på julekvelden, ønsker vi oss alle det samme: sprø svor! Husk at ribbe med tjukk svor er enklere å få sprø, enn den med tynn svor. I tillegg er det viktig at hele ribba har så lik tykkelse som mulig, da blir det enklere å få både saftig kjøtt og sprø svor.
Slik gjør du:
- 1
Forberedelser (1-3 dager før steking): Det letteste er å skjære svoren i ruter når ribba er halvfrossen. Skjær gjennom svoren og godt ned i spekket med en skarp kniv. Lag ruter parallelt med ribbebena, da blir det enklere å skjære opp pene stykker etter steking. Gni så ribba inn med salt og pepper. Legg ribba med svoren ned i en form, og la den stå kald og tildekket i 1-3 dager.
- 2
Tilberedning: Legg ribba i langpannen med svoren opp og legg et par små asjetter under. Dette gjør at ribba blir høyere i midten, slik at det smeltede fettet renner av og vi får sprø svor også på midtpartiet av ribba. Grovhakk grønnsakene, fordel dem rundt kjøttet, hell i vannet og dekk hele pannen med aluminiumfolie.
- 3
Steking: Tynnribba stekes først på 230˚ i ca. 45 min. på midterste rillen. Sjekk at aluminiumsfolien dekker hele langpannen, slik at dampen ikke går ut. Skru deretter ned temperaturen til 200˚C og fjern aluminiumfolien. La asjettene ligge. Sjekk at det er godt med væske i langpannen og tilsett eventuelt mer vann om nødvendig. Stek ribba videre i 1 – 1 ½ time, på litt under midterste rille.
- 4
Ekstra sprø svor: Ribba blir ofte sprø og fin av seg selv, om ikke – gjør følgende på slutten av steketiden: Ta ut langpannen med kjøtt, kraft og grønnsaker. Flytt ribba over på et stekebrett og sett den ett hakk høyere i ovnen, og øk temperaturen til 250˚. Det er nå viktig at du følger med hele tiden, så svoren ikke blir for brun.
- 5
Saus til ribba: Det er viktig at du tar vare på stekeskyen til ribba. Sil kraften fra langpannen ribba ble stekt i, og press gjennom en del av de myke grønnsaksbitene. Hell innholdet i 1 pk TORO Sjysaus i en kjele og tilsett 3 dl stekesjy eller vann. Kok opp og la den småkoke i 5 min.