Juleribbe med sprø svor og godt tilbehør

180 min Middels
Til 6 porsjoner

Ribbe

3,00 kgtynnribbe4,00 tssalt3,00 tsTORO Krydderiet Pepper sort malt 69g

Grønnsaker i langpanne

1,00 stkløk2,00 stkgulrøtter0,50 stksellerirot2,00 stkhvitløksbåter6,00 dlvann

Tilbehør

6,00 stkmedisterkaker2,00 stkjulepølser1,00 pkNora Hjemmelaget rødkål1,00 pkNora Hjemmelaget surkål1,00 glassNora Tyttebærsyltetøy Hjemmelaget6,00 porsjonerkokte poteter2,00 stkrøde epler i båter2,00 stkappelsiner båter

Saus

1,00 poseTORO Sjysaus original 15g3,00 dlstekesjy fra ribba eller vann

Når ribba blir servert på julekvelden, ønsker vi oss alle det samme: sprø svor! Husk at ribbe med tjukk svor er enklere å få sprø, enn den med tynn svor. I tillegg er det viktig at hele ribba har så lik tykkelse som mulig, da blir det enklere å få både saftig kjøtt og sprø svor.

Slik gjør du

 • 1

  Forberedelser (1-3 dager før steking): Det letteste er å skjære svoren i ruter når ribba er halvfrossen. Skjær gjennom svoren og godt ned i spekket med en skarp kniv. Lag ruter parallelt med ribbebena, da blir det enklere å skjære opp pene stykker etter steking. Gni så ribba inn med salt og pepper. Legg ribba med svoren ned i en form, og la den stå kald og tildekket i 1-3 dager.

 • 2

  Tilberedning: Legg ribba i langpannen med svoren opp og legg et par små asjetter under. Dette gjør at ribba blir høyere i midten, slik at det smeltede fettet renner av og vi får sprø svor også på midtpartiet av ribba. Grovhakk grønnsakene, fordel dem rundt kjøttet, hell i vannet og dekk hele pannen med aluminiumfolie.

 • 3

  Steking: Tynnribba stekes først på 230˚ i ca. 45 min. på midterste rillen. Sjekk at aluminiumsfolien dekker hele langpannen, slik at dampen ikke går ut. Skru deretter ned temperaturen til 200˚C og fjern aluminiumfolien. La asjettene ligge. Sjekk at det er godt med væske i langpannen og tilsett eventuelt mer vann om nødvendig. Stek ribba videre i 1 – 1 ½ time, på litt under midterste rille.

 • 4

  Ekstra sprø svor: Ribba blir ofte sprø og fin av seg selv, om ikke – gjør følgende på slutten av steketiden: Ta ut langpannen med kjøtt, kraft og grønnsaker. Flytt ribba over på et stekebrett og sett den ett hakk høyere i ovnen, og øk temperaturen til 250˚. Det er nå viktig at du følger med hele tiden, så svoren ikke blir for brun.

 • 5

  Saus til ribba: Det er viktig at du tar vare på stekeskyen til ribba. Sil kraften fra langpannen ribba ble stekt i, og press gjennom en del av de myke grønnsaksbitene. Hell innholdet i 1 pk TORO Sjysaus i en kjele og tilsett 3 dl stekesjy eller vann. Kok opp og la den småkoke i 5 min.

Dette trenger du