Julesaus-triksene alle burde vite!

Vi har samlet våre beste tips og triks til julesausen, og oppskrifter på velsmakende sauser til ribba!

saus-til-ribbe

Med disse triksene får du den perfekte smaken på sausen til julematen. En god saus gjør jo hele måltidet! En av hemmelighetene er å piffe opp sausen med noen enkle ingredienser. Har du et par TORO-sauser i skapet, er julemiddagen reddet. Ikke bare er det tidsbesparende, men sausene blir minst like gode som saus laget helt fra bunnen av. Dessuten er det lettere å lykkes med sausen, og du slipper å være redd for å ødelegge julemiddagen ved at sausen ikke blir vellykket.

 

Tipsene du burde ha på lur!

For å lage en god saus, bruk gjerne melk eller fløte i fløtesausen, reduser tilsvarende på væskemengden som står på posen, og tilsett litt av stekesjyen eller kraft.

I fløtesaus kan du gjerne også bruke mye mer fløte eller melk enn det står på posen at du skal bruke. Fett gir god smak på sausen, og du kan bruke rømme, en smørklatt eller litt Créme Fraiche.

Mange sauser blir også bedre med litt syre, så ha i en skvis med sitron. Sennep eller pepperrot kan også heve smaken på mange sauser.

 

Tipsene du burde ha på lur!

TORO Sjysaus er ment å fungere som en base for egne sauser. Den er velegnet til å eksperimentere med og gir derfor mange muligheter.

Sjysaus kan tilsettes stekesjy eller kraft, friske urter, litt ekstra krydder, en fløteskvett eller litt rødvin. Ønsker man en «fruktig saus» til for eksempel svineribben, kan man kutte tørkede aprikoser og svisker i biter og ha i sausen.

Smelt 1 teskje sukker i en kasserolle ha på 1 dl fersk appelsinjuice og la dette koke inn sammen med frukt- og sviskebitene. Tilsett TORO sjysaus og væske (gjerne stekesjy eller kraft). For den best mulige julesmaken: Tilsett gjerne noen nellikspiker.

 

Generelle tips og triks for å heve julemåltidene:

Det er mange triks som kan redde sausen når uhellet er ute enten den har fått for mye eller for lite smak, blitt for fet, for tynn, har klumper eller skiller seg.


Sausen har klumper

Da kan du enten sile sausen gjennom et dørslag eller bruke en stavmikser for å få jevnet ut klumpene.


Sausen er for salt

Et klassisk triks er å la biter av et par skrelte poteter koke i sausen i noen minutter. Hjelper ikke dette, kan du spe med litt melk eller fløte. Dersom sausen er svært salt, kan det være lurt å bytte ut noe av sausen med melk/fløte istedenfor å spe den ut. Både søtt og syre balanserer saltsmaken, så litt sukker og sitronsaft eller vin kan redde den.


Sausen har lite smak

Dersom du ønsker saus med mer smak, kan du bruke en spiseskje hver av soyasaus og Worcestershiresaus. Dette er være en god smaksforsterker. Salt og pepper er jo også en enkel løsning.

Er det ubalanse i smakene, kan du også tilsette litt mer av de andre ingrediensene eller tilføre en smak som balanserer; søtt, salt, surt, bittert og sterkt.


Fisk eller grønnsaker?

Et spennende tips er å bruke pisket kremfløte i Hollandaisesaus. Lag TORO Hollandaisesaus etter anvisning på pakken. Pisk 1 dl kremfløte til den blir stiv. Vend kremfløten i sausen og server. Dette gir en lys og luftig saus perfekt til fisk og grønnsaker, Ha gjerne en svis med sitron eller lime i sausen.

Tro det eller ei, det er mange som tabber seg ut og tilsetter 5 dl væske når det står 0,5 dl væske på pakken. Så et tips er å lese oppskriften nøye!