Jul

Juleribbe med sprø svor og godt tilbehør

Når ribba blir servert på julekvelden, ønsker vi oss alle det samme: sprø svor! Husk at ribbe med tjukk svor er enklere å få sprø, enn den med tynn svor. I tillegg er det viktig at hele ribba har så lik tykkelse som mulig, da blir det enklere å få både saftig kjøtt og sprø svor. Slik lager du årets juleribbe med sprø svor og det tradisjonelle, gode tilbehøret.

Lag den beste juleribba:

Forberedelser (1-3 dager før steking):

Det letteste er å skjære svoren i ruter når ribba er halvfrossen. Skjær gjennom svoren og godt ned i spekket med en skarp kniv. Lag ruter parallelt med ribbebena, da blir det enklere å skjære opp pene stykker etter steking.

Gni så ribba inn med salt og pepper. Legg ribba med svoren ned i en form, og la den stå kald og tildekket i 1-3 dager.

Tilberedning:

Legg ribba i langpannen med svoren opp og legg et par små asjetter under. Dette gjør at ribba blir høyere i midten, slik at det smeltede fettet renner av og vi får sprø svor også på midtpartiet av ribba. Grovhakk grønnsakene, fordel dem rundt kjøttet, hell i vannet og dekk hele pannen med aluminiumfolie.

Steking:

Tynnribba stekes først på 230˚ i ca. 45 min. på midterste rillen. Sjekk at aluminiumsfolien dekker hele langpannen, slik at dampen ikke går ut.

Skru deretter ned temperaturen til 200˚C og fjern aluminiumfolien. La asjettene ligge. Sjekk at det er godt med væske i langpannen og tilsett eventuelt mer vann om nødvendig. Stek ribba videre i 1 – 1 ½ time, på litt under midterste rille.

Ekstra sprø svor:

Ribba blir ofte sprø og fin av seg selv, om ikke – gjør følgende på slutten av steketiden: Ta ut langpannen med kjøtt, kraft og grønnsaker. Flytt ribba over på et stekebrett og sett den ett hakk høyere i ovnen, og øk temperaturen til 250˚. Det er nå viktig at du følger med hele tiden, så svoren ikke blir for brun.

Se hele oppskriften her

Jul

Juleribbe med sprø svor og godt tilebehør

Her kan du finne ingredienser og fremgangsmåte til både ribbe, grønnsaker, tilbehør og saus. Ha en velsmakende jul!

Se oppskrift

Lag julemiddagen på forhånd

Du kan steke ribba tidlig på julaften eller dagen i forveien og deretter varme den opp like før servering.

Ribba steker du på samme måte som beskrevet ovenfor. Svoren må være sprø etter steking for å bli sprø dagen etter. Etter at ribba har kjølt seg ned skjærer du den i serveringsstykker og pakker den inn i aluminiumsfolie. Sil så sjyen og sett den kaldt.

Før servering legger du ribbestykker, pølser og medisterkaker i en langpanne og varmer det opp på 200 °C i ca. 30 min.

 

Flere tips til perfekt ribbe:

Er det kun enkelte deler av ribba som har fått sprø svor? Dekk disse delene med aluminiumfolie, slik at du kan steke ribba litt lenger uten at noe blir brent.

Beregne tiden slik at ribba kan hvile i ca. 20 min. før den skjæres opp. Da blir den ekstra saftig og smakfull.

Legg medisterkaker og/eller julepølser i en ildfast form og sett dem inn i ovnen når du tar ut ribba. Disse kan stekes på samme temperatur som ribba og du vil ha alt varmt til ribba er klar til oppskjæring.

La ribba tine i kjøleskapet om den er frossen. Kjøleskapskald ribbe bør ligge 30 min på kjøkkenbenken før steking.

La kraften stå litt i et litermål, så du ser at fettet flyter til toppen. Fettet kan lett fjernes med hjelp av en øse, om du ønsker. Velg om du vil ha litt fett, ingenting eller alt i sausen din.

Ta vare på ribbekraften - den kan brukes til en velsmakende ribbesaus!

saus-til-ribbe

Saus til juleribba

Den beste ribbesausen er basert på god ribbekraft. For å få en velsmakende vri på julemiddagen kan du enkelt sette ditt personlige preg på sjysausen. Her gir vi deg oppskrifter på noen deilige sauser du kan prøve til ribba.

Les mer
Kalkun med champignonstuing og potetmos

Senk skuldrene med TOROs julehjelp

Julen er tid for hygge og mat med familie og venner, men vi vet at det også kan være en stressende tid for mange. Derfor har vi samlet våre beste juleoppskrifter og tips slik at du får en velsmakende og behagelig jul.

Les mer