Studielånet strekker ikke alltid til og det er ofte ganske tomt på konto før man får påfyll den femtende hver måned. Mat kan være dyrt og hvis man ikke planlegger litt er det fort gjort at en del av det ryker i matavfallet. Svaret blir for mange å spise mye av det samme til middag, og det er ikke alltid at den maten er så sunn heller.

Det er faktisk mulig å spise billig, sunn og variert mat som smaker godt. Mengde er heller ikke noe problem da det finnes masse billige råvarer der ute, som gjør deg god og mett. Det viktigste er planlegging og det er det første av flere tips vi skal ta for oss.

 

1. Legg en plan

Planlegging er viktig og vil gi deg mer kontroll over matutgiftene dine, og samtidig føre til at du kaster mindre mat. Det letteste er å sette av en kveld i uken til å planlegge neste uke. Når du planlegger måltidene for neste uke, prøv å velge retter som trenger de samme ingrediensene. Da får du en kortere handleliste og du spare penger i samme slengen. I tillegg slipper du å lure på hva du skal spise til middag hver dag 🙂

Det er en del basisvarer som burde være med på den aller første handlelisten din. Dette er ingredienser som kan koste litt, men som vil vare lenge og er veldig nyttige å ha tilgjengelige på kjøkkenet. Eksempler på dette er pasta, ris, krydder, buljong, mel og matolje. I tillegg er det alltid greit å ha smør/margarin, melk og egg i kjøleskapet. Bønner, erter og mais kan også være en god idé å ha hjemme.

 

Flere turer på butikken øker sjansen for at du blir fristet til å kjøpe unødvendige ting som ender med å sprekke budsjettet ditt.  Bruker du litt tid på en måltidsplan og en handleliste slipper du å dra så mange ganger på butikken. Mange handler nesten hver dag, men prøv å legg opp til maks 1-2 handleturer i uken. Da blir det lettere å holde seg til planen.

 

2. Planlegg for kjøttfrie dager og fisk

Når du planlegger uken, så legg opp til kjøttfrie dager. Det kan være bra for studenter å få i seg litt flere grønnsaker slik at man holder fokus i forelesningene. I tillegg koster grønnsaker typisk mindre enn kjøtt. Det vil si at du både sparer penger og bidrar til et litt mer variert kosthold.

Når vi er inne på variasjon, så burde du også klemme inn en fiskemiddag eller to i løpet av uken. Vi har skrevet en egen artikkel om hvorfor du burde spise mer fisk, som du kan lese her: Tre gode grunner til å spise mer fisk

 

3. Kast mindre mat og utnytt restene

Har du fulgt vårt første tips og lagt en plan, så kommer du automatisk til å kaste mindre mat. Ukes planlegging og handlelister vil gi deg kontroll over hvilke ingredienser du har og hva som gjemmer seg i kjøleskapet. Har du i tillegg valgt ut måltider som bruker en del av samme ingredienser vil kjøleskapet neste tømme seg selv. Uansett hvor god kontroll du har, så skader det aldri å ta en titt i kjøleskapet eller kjøkkenskapet. Plutselig finns det noe helt bakerst som du har glemt 😉

Det er ikke alltid enkelt å planlegge middager for én person, og det blir ofte rester til overs. Et veldig enkelt tips er å invitere venner med til å lage middag et par ganger i uken, slik at alt blir spist opp uten at man får så mange rester. Når dere er flere blir det billig også!

 

4. Se på holdbarheten på matvarene

Er du usikker på om matvarene fortsatt er holdbare, så anbefaler vi deg å bruke sansene dine. «Best før» dato betyr ikke nødvendigvis at maten har blitt dårlig når datoen er passert. Begynn med å se etter mugg eller andre tegn på at maten ikke burde spises. Hvis maten ser grei ut, kan du prøve å lukte på den. Lukter den som den skal? Helt til sist kan du prøve å smake litt på matvarene for å være helt sikker. Hvis matvarene ser, lukter og smaker greit skal du trygt kunne spise dem.

Hvis du åpner kjøleskapet og finner grønnsaker, ost eller noe annet som begynner å synge på siste verset, så legg det i fryseren i stedet for å kaste det. Du kan fryse alt fra frukt til brød, som smaker like godt når du varmer det opp igjen. Bare ikke frys matvarer ned igjen etter du har tint dem opp. Da reduseres kvaliteten og hygienen vesentlig.

Sliter du fortsatt med å bli kvitt rester selv om du har laget en plan, så kan du alltid kaste restene dine i en TORO-gryte eller suppe. Perfekt til å bli forvandle restene dine til en velsmakende middag.

 

Oppskrifter

Til slutt gir vi deg litt oppskrifter du kan fylle din ukesplan med for å skape variasjon. Alt fra typisk studentmat, til vegetarmiddager, fiskeretter og tips til restemat.

 

Les også: Enkle middager på under 20 minutter