Helsedirektoratet anbefaler oss å spise fisk to til tre ganger i uken, men kostundersøkelser viser at inntaket av fisk ligger under anbefalt nivå i Norge. Spesielt barn og unge trenger å øke konsumet av fet fisk som laks, ørret, sild eller makrell. Men hvorfor er det egentlig så viktig å spise fisk? Vi gir deg svarene.

Det er en godt etablert sannhet at et kosthold med riktig mengde fisk har mange viktige helsefordeler (Helse Norge). Det er en god kilde til mange viktige næringsstoffer og vitaminer som kroppen vår trenger for å fungere best mulig. I tillegg kan fisk være med på å forebygge ulike sykdommer, samt sikre god søvn (Medical News Today).

1. Redusere risiko for hjerte-og karsykdom

Du har kanskje hørt at fisk kan være med på å redusere risiko for hjerte- og karsykdom, og på dette området har det blitt gjort mange studier. Helsedirektoratet henviser blant annet til en studie fra WHO, som konkluderer med at det er en overbevisende sammenheng mellom inntaket av fisk og redusert risiko for hjerte- og karsykdom.

Dette skyldes i hovedsak at det umettede fettsyrer fra fisk kan bidra til at blodkolesterolet blir gunstigere. Kjøtt inneholder en høyere andel mettede fettsyrer som dessverre viser seg å kunne bidra til et dårligere blodkolesterol. Ved å redusere kjøttinntaket til fordel for fisk vil du dermed redusere inntaket av mettede fettsyrer, og øke inntaket av de gode umettede fettsyrer. I tillegg smaker det veldig godt! Laks, ørret, makrell og sild er eksempler på fete fisketyper.

2. Søvn og intelligens

Det er ikke bare det at fisken er helsefremmende som gjør den så viktig i kostholdet vårt. Studier fra blant annet Pennsylvania State University antyder også at inntak av fisk har betydning for både søvn og intelligens. Også forskning fra WHO har vist at dette stemmer, og at barn av mødre som har spist nok sjømat i svangerskapet statistisk sett har høyere IQ og bedre verbale ferdigheter enn barn av mødre som sjeldent spiser fisk.

Havforskningsinstituttet har også gjort forskning på dette området og studier viser at barn som spiser fisk tre ganger i uken skårer bedre på kognitive tester enn de barna som spiste samme mengde mat, men kjøtt. Studien viste også at jo mer fisk barna spiste, jo større utslag ga det på testen (Havforskningsinstituttet).

3. Næringsstoffer i fisk

Fisk har et høyt innhold av mange nødvendige næringsstoffer. Fisk er en god kilde til blant annet protein, vitamin B12, selen og jod. Selen hjelper til med å opprettholde et godt immunforsvar og normal funksjon i skjoldbruskkjertelen, i tillegg til å være viktig for hår og negler. Jod bidrar også til at skjoldbruskkjertelen fungerer normalt, som igjen er nødvendig for en normal funksjon av stoffskiftet vårt. Fet fisk er også den viktigste kostkilden til de lange flerumettede omega 3- fettsyrene og vitamin D. Tilførselen av vitamin D fra fet fisk er spesielt viktig ettersom store deler av befolkningen har et vitamin D- inntak som er lavere enn anbefalt. Vitamin D, det såkalte solskinnsvitaminet, dannes i huden vår når den eksponeres for sollys. Om sommeren er det ikke mye sollys som skal til, men i vintermånedene i Norge står sola for lavt på himmelen til at vi får vitamin D fra den. Vitamin D har mange viktige funksjoner i kroppen vår, og hjelper med å bygge og vedlikeholde skjelettet og immunforsvaret vårt. I tillegg er vitamin D viktig for opptaket i kalsium.