Tørket mat er næringsrik mat

Visste du at tørket mat tørkes når råvarene er på sitt aller beste? Det er gode nyheter, for slik blir næringsinnholdet maksimalt.

Tørket mat har høyt næringsinnhold

Er du blant dem som tror at tørrvarer er mindre næringsrikt enn annen mat? Det stemmer ikke! Råvarene i tørrmat tørkes når de er på sitt beste, både smaksmessig og næringsmessig. I tørket mat er med andre ord alt det gode tatt vare på; både smaken, fargen og næringsstoffene. ​  

Tørking sikrer god holdbarhet og trygg mat 

Tørket mat er også trygg mat. Når vi tørker mat reduseres innholdet av vann. Når vannet er borte øker holdbarheten, fordi vann er viktig for vekst av uønskede stoffer som bakterier og muggsopper i maten. Når maten har lang holdbarhet er også sjansen for at den blir kastet mindre og derfor er det ofte mindre matsvinn fra tørket mat enn fra fersk mat. 

 

Mer smak 

Smak og næringsstoffer blir også godt bevart i tørrmat. Et godt eksempel er tomater som blir tørket til soltørkede smaksbomber med høyt innhold av antioksidantenlykopen. Smaken blir mer intens ved tørking, og dersom vi legger tomatene i vann vil de trekke til seg en god del av vannet, tilsvarende det som var i dem da de var ferske.  

Tørking bevarer næringsstoffene  

Frukt og grønnsaker i sesong er proppfulle av næringsstoffer. Frukt og grønnsaker utenom sesong blir ofte plukket før de er modne, og modningsprosessen skjer mens de blir fraktet og lagret. Det påvirker næringsinnholdet, som da reduseres. ​ Det er ikke så rart, fordi all mat taper seg ved behandling. Når du kutter og koker grønnsaker i vann forsvinner vannløselige vitaminer.

Spesielt vitamin C er utsatt for å gå tapt ved tilberedning, lagring og tørking. Andre næringsstoffer taper seg imidlertid lite. Innholdet av proteiner og mineraler er tilnærmet likt mellom et tørt og «vått» produkt. Bevaringen av næringsstoffer i tørket mat er faktisk minst like godt som ved frysing og koking.  

Mer holdbart, mindre svinn 

Tørket mat har naturlig lang holdbarhet– helt utenbruk av konserveringsmidler. Tørket mat er fleksibelt, siden vi kan vente medå spise den planlagte middagen mange dager og uker uten at maten blir dårlig av den grunn. Den fungerer ogsåutmerket som basis for alle grønnsakene i skuffen som vi ikke har fått brukt tidligere. Derfor er tørket mat et viktig bidrag for å få ned  matsvinn. 

Tørket mat er merket med «best før». Det vil ikke si at maten er farlig å spise i etterkant, kun at smaken kan være noe tammere. Du kan trygt spise tørkede matvarer som er gått ut på dato.