Søk

Juleribbe med sprø svor og godt tilbehør

 

Når ribba blir servert på julekvelden, ønsker vi oss alle det samme: sprø svor! Husk at ribbe med tjukk svor er enklere å få sprø, enn den med tynn svor. I tillegg er det viktig at hele ribba har så lik tykkelse som mulig, da blir det enklere å få både saftig kjøtt og sprø svor. Slik lager du årets juleribbe med sprø svor og det tradisjonelle, gode tilbehøret.

Ingredienser (4-6 porsjoner):

 

Ribbe:

 

Grønnsaker i langpanne:

 

Tilbehør:

 

Saus:

Lag den beste juleribba:

Forberedelser (1-3 dager før steking):

Det letteste er å skjære svoren i ruter når ribba er halvfrossen. Skjær gjennom svoren og godt ned i spekket med en skarp kniv. Lag ruter parallelt med ribbebena, da blir det enklere å skjære opp pene stykker etter steking.

Gni så ribba inn med salt og pepper. Legg ribba med svoren ned i en form, og la den stå kald og tildekket i 1-3 dager.

 

Tilberedning:

Legg ribba i langpannen med svoren opp og legg et par små asjetter under. Dette gjør at ribba blir høyere i midten, slik at det smeltede fettet renner av og vi får sprø svor også på midtpartiet av ribba. Grovhakk grønnsakene, fordel dem rundt kjøttet, hell i vannet og dekk hele pannen med aluminiumfolie.

 

Steking:

Tynnribba stekes først på 230˚ i ca. 45 min. på midterste rillen. Sjekk at aluminiumsfolien dekker hele langpannen, slik at dampen ikke går ut.
Skru deretter ned temperaturen til 200˚C og fjern aluminiumfolien. La asjettene ligge. Sjekk at det er godt med væske i langpannen og tilsett eventuelt mer vann om nødvendig. Stek ribba videre i 1 – 1 ½ time, på litt under midterste rille.

Ekstra sprø svor:

Ribba blir ofte sprø og fin av seg selv, om ikke – gjør følgende på slutten av steketiden: Ta ut langpannen med kjøtt, kraft og grønnsaker. Flytt ribba over på et stekebrett og sett den ett hakk høyere i ovnen, og øk temperaturen til 250˚. Det er nå viktig at du følger med hele tiden, så svoren ikke blir for brun.

Saus til ribba

Det er viktig at du tar vare på stekeskyen til ribba. Sil kraften fra langpannen ribba ble stekt i, og press gjennom en del av de myke grønnsaksbitene. Hell innholdet i 1 pk TORO Sjysaus i en kjele og tilsett 3 dl stekesjy eller vann. Kok opp og la den småkoke i 5 min.

Flere tips til perfekt ribbe:

  • Er det kun enkelte deler av ribba som har fått sprø svor? Dekk disse delene med aluminiumfolie, slik at du kan steke ribba litt lenger uten at noe blir brent.
  •  Beregne tiden slik at ribba kan hvile i ca. 20 min. før den skjæres opp. Da blir den ekstra saftig og smakfull.
  • Legg medisterkaker og/eller julepølser i en ildfast form og sett dem inn i ovnen når du tar ut ribba. Disse kan stekes på samme temperatur som ribba og du vil ha alt varmt til ribba er klar til oppskjæring.
  • La ribba tine i kjøleskapet om den er frossen. Kjøleskapskald ribbe bør ligge 30 min på kjøkkenbenken før steking.
  • La kraften stå litt i et litermål, så du ser at fettet flyter til toppen. Fettet kan lett fjernes med hjelp av en øse, om du ønsker. Velg om du vil ha litt fett, ingenting eller alt i sausen din.

Lag julemiddagen på forhånd