Baketips

Bakst til overs? Slik forlenger du holdbarheten

Sjokoladekake i langpanne med sjokoladekrem

All bakst, enten det er muffins, sjokoladekake, brownies eller andre kaker, smaker aller best samme dagen som de bakes. Skulle du sitte igjen med noen kakestykker, eller du ønsker å bake en kake noen dager før den skal serveres, gjelder det å oppbevare dem riktig. I denne artikkelen får du tips til hvordan du kan forlenge holdbarheten på baksten din.

 

1. Brownies

 

Visste du at kaker uten fyll, slik som sjokoladekake og brownies, ikke bør oppbevares i kjøleskap? En kake uten fyll holder seg best når den er godt pakket inn og får ligge i romtemperatur.

 

Som med andre kaker og bakst er også brownien best samme dag som den er bakt og påfølgende dag. Likevel går det fint å fryse brownie – det er jo utrolig deilig å finne i fryseren når du får lyst på noe søtt. Et godt tips når du skal fryse slike kaker, er å dele dem opp i biter før du legger dem i fryseren. Da kan du hente opp akkurat den mengden du ønsker, og trenger ikke vente til du har besøk eller familien er samlet med å kose deg med et stykke brownies. Her finner du en oversikt over hvilke kaker som kan fryses.

Har du noen biter brownies til overs, kan du også lage morsomme og digge browniekuler. Da får du en litt annerledes vri, og barna kan være med og pynte kulene selv.

 

2. Kaker med fyll eller krem

 

Lager du en kake eller baker muffins som skal serveres med krem, pynt eller glasur, men først skal spises noen dager senere, er det beste å fryse dem. Deretter tar du opp baksten den dagen den skal serveres, og pynter da. En bake-fun fact er at krem laget kun på kremfløte ikke kan fryses, men dersom du blander kremen med Nugatti eller syltetøy, er den fin også når du tar den opp av fryseren. Det samme gjelder ostekrem, som også holder seg god i fryseren.

 

Har du en gulrotkake i fryseren, kan du fint ta den opp om morgenen den dagen du skal spise den, og lage og påføre glasurmiks til ostekrem, dersom du ønsker det. Deretter pynter du kaken når det passer for deg, enten det er med en gang eller like før kakespiserne kommer. Passer det bedre å gjøre kaken helt klar dagen før, kan gulrotkake (og andre kaker med kremfyll) fint stå over natta ferdig pyntet i kjøleskapet. Pass bare på at måten du oppbevarer den på er lufttett, så dekk til kaken godt.

 

Har du laget kake eller muffins som er pyntet med krem, pynt eller glasur og får rester til overs, er det beste å nyte restene i de kommende dagene. Eventuelt kan du jo banke på hos naboen og glede dem med noe godt å spise?

 

3. Muffins, boller og annen hvetebakst

 

Hvis du sitter igjen med flere boller, rundstykker eller annen hvetebakst som ikke blir spist samme dag eller i de nærmeste dagene, kan du med fordel legge det i fryseren. Når du skal hente dem opp igjen, tiner de best på kjøkkenbenken i posen du har fryst dem i, gjerne over natten.

 

Haster det med å få bollene eller muffinsen på bordet, kan du legge dem i stekeovnen på 150 grader og varmluft. Pass bare på å dekke dem med aluminiumsfolie mens du varmer baksten, da beholdes fuktigheten, og etter 10-12 minutter har du deilig, varm og god bakst å servere.