Lutefisk til jul

60 min Middels
Til 5 porsjoner

Fisk

3,00 kglutefisk3,00 sssalt

Ertestuing: Alternativ 1

3,00 dltørre erter5,00 dlvann1,00 dlmelk1,00 sshvetemel1,00 tssalt

Ertestuing: Alternativ 2

1,00 poseTORO Ertestuing 167g5,00 dlvann

Tilbehør

5,00 porsjonerringeriks- eller mandelpoteter250,00 gbacon1,00 glassIdun Grov sennep 275g1,00 pkMors Flatbrød Hjemmebakt 260g

Lutefisk er en rett med lange tradisjoner som er spesielt populær i jula. Her ser du hvordan du lager lutefisk på tradisjonelt vis med ertestuing og poteter.

Slik gjør du

 • 1

  Lutefisken: Del fisken i passe stykker og legg dem i en langpanne eller ildfast form med skinnsiden ned. Dryss over salt og dekk fisken med aluminiumsfolie. Tilberedes i ovnen ved 200˚C på nederste rille i ca. 40 min. Om du har litt ekstra tid kan du la fisken stå tildekket på kjøkkenbenken i ca 30 min etter at du har drysset saltet over. Da trekkes det ut en del vann, og fiskestykkene vil bli fastere og holde seg penere. Hell forsiktig av vannet som samler seg i langpannen, trekk aluminiumsfolie over og tilbered fisken som beskrevet.

 • 2

  Poteter: Børst potetene med en grønnsaksbørste og kok dem over middels varme. Skrell potetene etter at de er kokte og mens de fremdeles er varme. Legg et kjøkkenhåndkle over for å holde dem varme.

 • 3

  Ertestuing: Alternativ 1 (hjemmelaget): La ertene ligge i vann over natten. Hell over nytt vann, så mye at det dekker ertene, og kok dem møre. Lag jevning av melk og hvetemel. Rør inn jevningen og la stuingen koke i ca. 5 – 6 min. Smak til med salt.

 • 4

  Ertestuing: Alternativ 2 (rask variant): Tøm posens innhold i en kasserolle med 5 dl vann. Kok opp under omrøring og la det småkoke i 15 minutter.

 • 5

  Bacon: Stekes på svak varme så fettet smelter og baconet blir sprøtt.

 • 6

  Servering: Server lutefisken rykende varm sammen med ertestuing, nykokte poteter og baconbiter. Annet tradisjonelt tilbehør er grov sennep, lefser og flatbrød er også godt til.

Dette trenger du