Pleier du å tilsette ekstra ingredienser eller serverer ulike tilbehør til TORO-suppene? Lurer du på hvordan det påvirker klimaavtrykket på måltidet? Her finner du noen eksempler på de mest vanlige kombinasjonene og hvor høyt klimaavtrykk de har. 

Alle våre supper har svært lavt klimaavtrykk – under 0,5 kg CO2e per porsjon. En middag bør ha et klimaavtrykk under 0,8 kg CO2e dersom vi skal klare FNs mål om maks 1,5 graders oppvarming. Altså er en TORO-suppe et veldig smart klimavalg, i tillegg til at det alltid er godt med en deilig suppe full av smak! 

 

Lavt klimaavtrykk – med tilbehør

Suppene våre er et fint utgangspunkt for et middagsmåltid som man kan tilsette egg, pasta, ekstra grønnsaker eller annet i og servere med ferskt brød, eller annet godt tilbehør. Vi vet at mange gjerne vil spise mer klimasmart og det er derfor vi har begynt å merke våre klimasmarte produkter med Klodemerket. Siden mange, hele 8 av 10, også tilsetter noe ekstra i suppene, gir vi deg her en oversikt over hvordan det vanligste tilbehøret påvirker klimaavtrykket. 

 

Tomatsuppe med litt ekstra  

En tomatsuppe laget som anvist på pakken er under 0,5 kg CO2e.

  • Tilsetter du ett egg, makaroni (100 g per porsjon) og to skiver brød er klimaavtrykket fortsatt under 0,5 kg CO2e.  
  • Lyst på litt ost på toppen? Tilsetter du 15 g ost, er du fortsatt under 0,8 kg CO2e – og måltidet har lavt klimaavtrykk.  
  • Smør på brødskiva? Siden meieriprodukter har høyt klimaavtrykk, så kan det være lurt å begrense mengden smør og ost – eller ta litt mindre av det andre tilbehøret hvis skal måltidet fortsatt ha lavt klimaavtrykk.  

 

Gjør tomatsuppa enda grønnere

Vil du være helt trygg på at måltidet får et lavt klimaavtrykk bør du velge tilbehør langt nede i næringskjeden; kornprodukter som pasta, kjerner som for eksempel sprøstekte gresskarkjerner, grønnsaker eller belgfrukter er skikkelig klimasmarte valg. Hvorfor ikke prøve en ny vri på tomatsuppen med denne oppskriften med sprøstekte kikerter og gresskarkjerner? 

 

Fiskesuppe med ekstra fisk

TORO Bergensk Fiskesuppe laget som anvist på pakken er under 0,5 kg CO2e.

  • Tilsetter du noen skiver gulrot, eller sukkererter, fisk og reker (ca. 100 g per porsjon) er retten fortsatt klimasmart. 
  • Serverer du brød ved siden av og en liten klatt rømme, så går det også fint og du holder deg innenfor 0,8 kg CO2e.

Fisk og sjømat har relativt lavt klimaavtrykk, og er alle sammen deilige tilbehør til våre fiskesupper. Men, noen arter har lavere klimaavtrykk enn andre. Makrell er et spesielt godt valg, mens de vanligste artene torsk og laks faktisk har et relativt høyt klimaavtrykk til fisk å være.

Skjell, for eksempel blåskjell eller kamskjell er gode klimavalg. Det er også reker, men ikke scampi eller tigerreker fra oppdrett.

Når du velger fisk og skalldyr så velg gjerne etter hva som er i sesong, velg norsk og velg villfisk fremfor oppdrett.

Vil du vite mer så finnes det mange gode kilder til mer informasjon der ute, for eksempel WWF sin sjømatguide

 

Kremede supper med bacon

TORO Blomkålsuppe laget som anvist på pakken er under 0,5 kg CO2e. 

  • Server med ekstra blomkål, sprøstekt bacon og godt brød, kanskje litt ekstra fløte for ekstra fyldig konsistens. Følger du vanlige porsjoner vil også dette bli et klimasmart måltid med klimaavtrykk under 0,8 kg CO2e.  

Her er det baconet som trekker opp, så hold deg gjerne til en porsjon om du vil være sikker. Vi regner en pakke bacon på ca. 140 g til fire personer.  

 

Bon appetit!