Oppskrifter / Dessert

Verdens beste fastelavnsboller

90 min Enkel
Til 16 porsjoner
1,00 poseTORO Boller 600g3,00 dlvann50,00 gsmeltet smør

til pensling

1,00 stksammenpisket egg

Tilbehør

3,00 dlkremfløte1,00 tssukker2,00 dlJordbær/bringebær syltetøy

Fastelavn markerer at det er 40 dager til påske og at fasten er rett rundt hjørnet. I dag er det ikke så mange i Norge som opprettholder fasten, men tradisjonen med fastelavnsboller har virkelig fått fotfeste. Det er kanskje ikke så rart, for det finnes ikke mye som er bedre enn luftige boller fylt med krem og kanskje litt syltetøy.

Slik gjør du

 • 1

  Elt 5 minutter i kjøkkenmaskin på middels hastighet – Bollemiks, 3 dl lunkent vann ( ca. 37 °C.) og 50 g smeltet smør. Har du ikke kjøkkenmaskin kan du elte for hånd i 8-10 minutter. Elt til deigen blir smidig. Lang og god elting er bakerens beste råd for perfekte boller. Dekk bollen med plastfolie og/eller et håndkle og sett den på et lunt sted (når du baker gjærbakst er det viktig at det ikke er trekk, det kan drepe gjæren). La deigen heve i 10 minutter. (heving er nøkkelen til god bakst, så hev gjerne deigen opptil 60 minutter om du har tid.)

 • 2

  Rull deigen til en pølse og del den i 12-16 deler (bruk litt olje på hendene og på bordet om deigen klisser). Trill ut boller ved å trykke håndflaten ned mot benkeplaten mens du ruller ut bollen. Slipp opp vekten litt etter litt. Da former bollene seg til fine runde boller. Sett bollene på et stekebrett med bakepapir. Dekk dem til med et kjøkkenhåndkle og legg gjerne plastfolie over. La bollene heve på et lunt sted i ca. 1 time, til bollene får dobbel størrelse. Da blir de ekstra gode!

 • 3

  Sett ovnen på 225 °C (over- og undervarme). Når ovnen er blitt varm, pensle bollene forsiktig med sammenpisket egg (eller melk). Stek bollene på midterste rille i ca. 8 minutter og avkjøl på rist.

 • 4

  Rett før servering deler du bollene i to. Sett den nederste delen på et serveringsfat, ha på krem og et deilig lag med bringebær/jordbærsyltetøy (gjerne rørte bær). Sett på ”lokket” og sikt over melis. Kos deg med verdens beste fastelavnsboller!

Dette trenger du