Oppskrifter / Dessert

Sjokoladeknuter eller sjokoladesnurrer?

90 min Enkel
Til 4 porsjoner
1,00 stksammenpisket egg til pensling1,00 boksNugatti Air 340g50,00 gsmeltet smør eller margarin3,00 dlvann1,00 poseTORO Boller 600g

En bolledeig kan bakes ut i mange mange ulike varianter, for eksempel til sjokoladesnurrer, kanelboller, rosinboller, kringler, skolebrød og så videre. Det er en god grunn til å bake boller ofte. Det går faktisk ikke an å gå lei. Gjærbakst har de siste årene blitt mer og mer populært i Norge. Særlig nyter vi boller i utallige varianter i de kalde månedene, og de har vi jo en del av her til lands. Her får du oppskriften på nydelige sjokoladeknuter. De heter det fordi deigen knytes. Det er dette som gir den delikate formen. Noen kaller de også sjokoladesnurrer fordi deigen snurres før den knytes. Hva du kaller de er opptil deg, så lenge du nyter de med god samvittighet! Oppskriften gir ca. 12 – 16 sjokoladeknuter

Slik gjør du

  • 1

    Tøm posens innhold i bakebollen. Smelt smøret og tilsett 3 dl vann. Væsken skal være ca. 40 °C. Tilsett væsken i det tørre og elt deigen i 5 minutter i kjøkkenmaskin på middels hastighet (eller 8-10 minutter for hånd). Elt til deigen blir smidig. Lang og god elting er bakerens beste råd for perfekte boller. Dekk bollen med plastfolie og/eller et håndkle og sett den på et lunt sted (når du baker gjærbakst er det viktig at det ikke er trekk, det kan drepe gjæren). La deigen heve i 10 minutter.

  • 2

    Ha deigen ut på bordet og rull til en tykk pølse. Kjevle pølsen ut til et stort, tynt rektangel (ca. 55×35 cm). Smør Nugatti Air ut over rektangelet ved hjelp av en slikkepott. Brett deigen. Begynn med den ene langsiden. Ta tak i den ene enden av deigen Brett og legg enden av deigen på midten av rektangelet. Ta den andre langsiden og legg over hele bretten. Skjær i strimler. Ta en strimmel. Snurr på deigen og knyt den så i en knute mens du vrir/snurrer deigen (øvelse gjør mester). Sett på en papirkledd stekeplate. Fortsett med neste strimmel til alle er formet til «knuter». Dekk så sjokoladeknutene til med et kjøkkenhåndkle og legg gjerne plastfolie over. La sjokoladeknutene heve på et lunt sted i ca. 1 time til de har fått dobbel størrelse. Da blir de ekstra gode!

  • 3

    Sett ovnen på 225 °C (ved varmluft 215 °C) og pensle forsiktig sjokoladeknutene med et sammenpisket egg (eller melk). Stek så på midterste rille i ca. 10 minutter og avkjøl på rist.

Dette trenger du