Søk

Lussekatter

Ingredienser til 4 porsjoner

«Svart senker natten seg. I stall og stue. Solen har gått sin vei, Skyggene truer. Inn i vårt mørke hus. Stiger med tente lys, Santa Lucia, Santa Lucia.» Søndag 13. desember er det Luciadagen. Da bakes det lussekatter og mange går i tog på skole eller i barnehage utkledd i hvite laken, med glitter i håret og med lys. Også koser man seg med lussekatter. En veldig hyggelig førjulstradisjon i vintermørket. Det ikke mange vet er at vi feirer Luciadagen rett og slett fordi den hellige Lucia skal ha lidd martyrdøden den 13. desember rundt år 300. Hun ble etter sin død oppnevnt til helgen og har gitt opphav til Luciadagen. Hun skulle da ha visst at vi 1 715 år senere fortsatt feirer henne og at vi nok kommer til å gjøre det i mange mange år fremover. Med denne oppskriften er det lett å lykkes med lussekatter. De blir luftige, saftige og myke og smaker akkurat slik de skal smake (om ikke enda bedre). Oppskriften gir ca. 12- 16 lussekatter, litt avhengig av hvor store du lager de.

  • 1,00 pose TORO Hveteboller 600 g
  • 3,00 dl vann
  • 50,00 g smeltet smør
  • 1,00 g malt safran evt gurkemeie
  • Pensling

  • 1,00 stk sammenpisket egg
Jul

«Svart senker natten seg. I stall og stue. Solen har gått sin vei, Skyggene truer. Inn i vårt mørke hus. Stiger med tente lys, Santa Lucia, Santa Lucia.» Søndag 13. desember er det Luciadagen. Da bakes det lussekatter og mange går i tog på skole eller i barnehage utkledd i hvite laken, med glitter i håret og med lys. Også koser man seg med lussekatter. En veldig hyggelig førjulstradisjon i vintermørket. Det ikke mange vet er at vi feirer Luciadagen rett og slett fordi den hellige Lucia skal ha lidd martyrdøden den 13. desember rundt år 300. Hun ble etter sin død oppnevnt til helgen og har gitt opphav til Luciadagen. Hun skulle da ha visst at vi 1 715 år senere fortsatt feirer henne og at vi nok kommer til å gjøre det i mange mange år fremover. Med denne oppskriften er det lett å lykkes med lussekatter. De blir luftige, saftige og myke og smaker akkurat slik de skal smake (om ikke enda bedre). Oppskriften gir ca. 12- 16 lussekatter, litt avhengig av hvor store du lager de.

Slik gjør du:

  1. 1Tøm posens innhold i bakebollen. Smelt smøret og tilsett 3 dl vann. Væsken skal være lunken. Tilsett safran i væsken og bland med det tørre. Elt deigen i ca. 5 minutter i kjøkkenmaskin på middels hastighet eller 8-10 minutter for hånd. Elt til deigen blir smidig.
  2. 2Dekk bollen med plastfolie og/eller et håndkle og sett den på et lunt sted (når du baker gjærbakst er det viktig at det ikke er trekk, det kan drepe gjæren). La deigen heve i 10 minutter. (Forheving hever smaken, så hvis du har tid og mulighet så forhev gjerne deigen i opptil 60 minutter.)
  3. 3Gjør klart stekebrett med bakepapir. Rull deigen til en tykk pølse og del den i 12-16 deler. Ta en del og rull den mellom hendene til den former en tynn lang pølse. Ta så tak i endene og form til en lussekatt. Legg over på et stekebrett med bakepapir. Gjenta på neste og sett med god avstand til den første så de ikke hever i hverandre. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og hev på et lunt sted i ca. 1 time.
  4. 4Sett ovnen på 225 °C (ved varmluft 215 °C) og pensle forsiktig lussekattene med et sammenpisket egg (eller melk). Pynt så med rosiner og stek på midterste rille i ca. 10 minutter. Avkjøl lussekattene på rist.

Produkt

Tagger

Jul