Oppskrifter / Dessert

Lussekatter

90 min Enkel
Til 14 porsjoner
1,00 poseTORO Boller 600g3,00 dlvann50,00 gsmeltet smør1,00 gmalt safran evt gurkemeie

Pensling

1,00 stksammenpisket egg

Det går ikke an å feire Lucia den 13. Desember uten saftige Lussekatter! Med denne oppskriften er det lett å lykkes med lussekatter. De blir luftige, saftige og myke og smaker akkurat slik de skal smake (om ikke enda bedre). Oppskriften gir ca. 12- 16 lussekatter, litt avhengig av hvor store du lager de.

Slik gjør du

 • 1

  Tøm posens innhold i bakebollen. Smelt smøret og tilsett 3 dl vann. Væsken skal være lunken. Tilsett safran i væsken og bland med det tørre. Elt deigen i ca. 5 minutter i kjøkkenmaskin på middels hastighet eller 8-10 minutter for hånd. Elt til deigen blir smidig.

 • 2

  Dekk bollen med plastfolie og/eller et håndkle og sett den på et lunt sted (når du baker gjærbakst er det viktig at det ikke er trekk, det kan drepe gjæren). La deigen heve i 10 minutter. (Forheving hever smaken, så hvis du har tid og mulighet så forhev gjerne deigen i opptil 60 minutter.)

 • 3

  Gjør klart stekebrett med bakepapir. Rull deigen til en tykk pølse og del den i 12-16 deler. Ta en del og rull den mellom hendene til den former en tynn lang pølse. Ta så tak i endene og form til en lussekatt. Legg over på et stekebrett med bakepapir. Gjenta på neste og sett med god avstand til den første så de ikke hever i hverandre. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og hev på et lunt sted i ca. 1 time.

 • 4

  Sett ovnen på 225 °C (ved varmluft 215 °C) og pensle forsiktig lussekattene med et sammenpisket egg (eller melk). Pynt så med rosiner og stek på midterste rille i ca. 10 minutter. Avkjøl lussekattene på rist.

Dette trenger du