Oppskrifter / Dessert

Lussekatter

90 min Enkel
Til 12 porsjoner
1,00 poseTORO Boller 600g3,00 dlvann50,00 gsmeltet smør1,00 gmalt safran evt. 1-2 ts gurkemeie

Til pensling

1,00 stksammenvispet egg

Lussekatter er tradisjonelle safranboller som bakes til Luciadagen den 13. desember. Disse lussekattene er utrolig gode: de er fluffy, fuktige og smakfulle, med et hint av kardemomme. Oppskriften er lett å lage og gir ca. 12-14 lussekatter, alt etter hvor store du former dem.

Slik gjør du

 • 1

  Elt 5 minutter i kjøkkenmaskin: Bollemiks, 3 dl lunkent vann, 50 g smeltet margarin og ca. 1 g safran (eller 1-2 ts gurkemeie, ta i litt og litt til passe gul deig).

 • 2

  Hev deigen tildekket med et kjøkkenhåndkle i minimum 5 minutter, har du god tid så hev gjerne deigen opptil 60 minutter (forheving hever smaken).

 • 3

  Rull deigen til en tykk pølse og del den i 12-14 deler. Ta en del og rull den mellom hendene til du har formet en tynn lang pølse. Ta så tak i endene og form til en lussekatt og legg den over på et bakepapirkledd stekebrett. Gjenta dette på resten av delene og sett dem med god avstand mellom og dekk med et kjøkkenhåndkle. Hev på et lunt sted ca. 1 time.

 • 4

  Sett ovnen på 225 °C (over- og undervarme). Pensle forsiktig lussekattene med sammenvispet egg. Pynt med rosiner og stek på midterste rille i ca. 8 minutter.

Dette trenger du