

Lussekatter er saftige safranboller som hører til Luciadagen den 13. desember. De har en nydelig gul farge og en søt og krydret smak. Du kan gjøre lussekattene ekstra morsomme ved å forme dem som katter, med ører og øyne. Det er enkelt og gøy, og barna vil elske det. For å lage 14 morsomme katte lussekatter, trenger du bare å følge disse stegene:
Elt 5 minutter i kjøkkenmaskin: Bollemiks, 3 dl lunkent vann, 50 g smeltet margarin og ca. 1 g safran (eller 1-2 ts gurkemeie, ta i litt og litt til passe gul deig).
Hev deigen tildekket med et kjøkkenhåndkle i minimum 5 minutter, har du god tid så hev gjerne deigen opptil 60 minutter (forheving hever smaken).
Rull deigen til en tykk pølse og del den i 12-14 deler. Rull alle delene til runde boller. Sett dem med god avstand til hverandre på en bakepapirkledd stekeplate (de må ikke heve i hverandre). Dekk til med et kjøkkenhåndkle og hev på et lunt sted ca. 1 time. Sett ovnen på 225 °C (over- og undervarme)
Etter heving klipper du et snitt på den ene siden på bollene med saks, klipp nesten inn til midten og trekk «ørene» litt til side da bollene hever videre i ovnen. Pensle forsiktig lussekattene med et sammenvispet egg og trykk rosiner ned i bollene som øyne og snute. Stek på midterste rille i ca. 8 minutter. Avkjøl lussekattene på rist.
Finhakk sjokoladen og smelt den noen få sekunder i mikrobølgeovn eller over et vannbad. Ha sjokoladen over i en liten plastpose og lag et lite hull i ene hjørnet. Tegn deretter «værhår» på kattene. La gjerne noen være med og noen uten «værhår».