Oppskrifter / Dessert

Lussekatter formet som katter

90 min Enkel
Til 14 porsjoner
1,00 poseTORO Boller 600g3,00 dlvann50,00 gsmeltet smør/margarin1,00 gsafran (eller 1-2 ts gurkemeie)

Pynt

0,50 platesmeltet sjokolade1,00 pkrosiner

Lussekatter er saftige safranboller som hører til Luciadagen den 13. desember. De har en nydelig gul farge og en søt og krydret smak. Du kan gjøre lussekattene ekstra morsomme ved å forme dem som katter, med ører og øyne. Det er enkelt og gøy, og barna vil elske det. For å lage 14 morsomme katte lussekatter, trenger du bare å følge disse stegene:

Slik gjør du

 • 1

  Elt 5 minutter i kjøkkenmaskin: Bollemiks, 3 dl lunkent vann, 50 g smeltet margarin og ca. 1 g safran (eller 1-2 ts gurkemeie, ta i litt og litt til passe gul deig).

 • 2

  Hev deigen tildekket med et kjøkkenhåndkle i minimum 5 minutter, har du god tid så hev gjerne deigen opptil 60 minutter (forheving hever smaken).

 • 3

  Rull deigen til en tykk pølse og del den i 12-14 deler. Rull alle delene til runde boller. Sett dem med god avstand til hverandre på en bakepapirkledd stekeplate (de må ikke heve i hverandre). Dekk til med et kjøkkenhåndkle og hev på et lunt sted ca. 1 time. Sett ovnen på 225 °C (over- og undervarme)

 • 4

  Etter heving klipper du et snitt på den ene siden på bollene med saks, klipp nesten inn til midten og trekk «ørene» litt til side da bollene hever videre i ovnen. Pensle forsiktig lussekattene med et sammenvispet egg og trykk rosiner ned i bollene som øyne og snute. Stek på midterste rille i ca. 8 minutter. Avkjøl lussekattene på rist.

 • 5

  Finhakk sjokoladen og smelt den noen få sekunder i mikrobølgeovn eller over et vannbad. Ha sjokoladen over i en liten plastpose og lag et lite hull i ene hjørnet. Tegn deretter «værhår» på kattene. La gjerne noen være med og noen uten «værhår».

Dette trenger du