Oppskrifter / Dessert

Lussekatter formet som katter

90 min Enkel
Til 14 porsjoner
1,00 poseTORO Boller 600g3,00 dlvann50,00 gsmeltet smør/margarin0,50 gsafran (eller gurkemeie)

Lussekatter fordi de smaker utrolig godt og er en morsom avveksling til hveteboller. Det vanskelig å se for seg et Lucia-tog med stemningsfylte barn uten en kurv med lussekatter. Hvorfor ikke prøve å forme lussekattene som nettopp katter, med et lite klipp og litt dekor får du raskt de morsomste lussekattene. For å få 14 digge katte lussekatter, følger du bare denne enkle fremgangsmåten:

Slik gjør du

 • 1

  Tøm posens innhold i bakebollen. Smelt smøret og tilsett 3 dl vann. Væsken skal være lunken. Tilsett safran i væsken og bland med det tørre. Elt deigen i ca. 5 minutter i kjøkkenmaskin på middels hastighet eller 8-10 minutter for hånd. Elt til deigen blir smidig.

 • 2

  Dekk bollen med plastfolie og/eller et håndkle og sett den på et lunt sted (når du baker gjærbakst er det viktig at det ikke er trekk, det kan drepe gjæren). La deigen heve i 10 minutter. (Forheving hever smaken, så hvis du har tid og mulighet så forhev gjerne deigen i opptil 60 minutter.)

 • 3

  Gjør klart stekebrett med bakepapir. Rull deigen til en tykk pølse og del den i 12-16 deler. Ta en del og rull til en vanlig bolle. Sett med god avstand til hverandre så de ikke hever i hverandre. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og hev på et lunt sted i ca. 1 time.

 • 4

  Sett ovnen på 225 °C (ved varmluft 215 °C). Klipp et snitt i bollene med saks, klipp nesten inn til midten og trekk «ørene» litt til side da bollene hever videre i ovnen. Pensle forsiktig lussekattene med et sammenpisket egg (eller melk) og trykk rosiner ned i bollene som øyne og snute. Stek på midterste rille i ca. 10 minutter. Avkjøl lussekattene på rist.

Dette trenger du