Oppskrifter / Dessert

Hvetekrans

90 min Enkel
Til 14 porsjoner
1,00 poseTORO Boller 600g3,00 dlvann50,00 gsmeltet smør eller margarin

Fyll

100,00 gromtemperert smør5,00 sssukker2,00 sskanel

Til pensling

1,00 stksammenvispet egg

Hvetekrans er en nydelig måte å nyte hvetebakst på, med et fyll som passer til din smak. Det er enkelt å lage en hvetekrans, du trenger bare en god bolledeig, et valgfritt fyll, og litt tålmodighet. Først lager du en bolledeig og lar den heve til dobbel størrelse. Deretter kjevler du den ut til et rektangel og smører på fyllet. Så ruller du deigen sammen til en pølse og skjærer den i to på langs. Til slutt tvinner du de to deigstrimlene sammen og fester endene til en krans. La kransen etterheve på et stekebrett og pensle den med egg før du steker den til den er gyllen og sprø. Hvetekrans er perfekt til høst- og julekos, og du kan variere fyllet etter hva du har lyst på. Prøv for eksempel med kanel og sukker, mandelfyll, eller sjokolade og nøtter. Hvetekrans er et av de syv slagene du bør ha til jul, for det er både vakkert og velsmakende.

Slik gjør du

 • 1

  Elt 5 minutter i kjøkkenmaskin: Bollemiks, 3 dl lunkent vann og 50 g smeltet margarin/smør. Dekk bollen med plastfolie og/eller et kjøkkenhåndkle og sett den på et lunt sted. La deigen heve i minimum 5 minutter, men gjerne i opptil en time. Lang og god forheving gir den beste smaken.

 • 2

  Mens deigen hever rører du sammen fyllet. Ha deigen ut på bordet, kna lett og rull til en pølse. Kjevle pølsen ut til et stort, tynt rektangel ca. 60 cm bred. Fordel fyllet over rektangelet, men la en liten stripe deig på langsiden stå igjen uten. Rull deigen tett sammen på langs til en pølse og avslutt med å brette over fliken uten fyll.

 • 3

  Legg deigpølsen over på et bakepapirkledd stekebrett og form til en krans (brettekanten skal vende ned). Klipp snitt på toppen av kransen. Hold saksen loddrett og klipp snitt med ca. 2 cm mellomrom. Klipp ca. halvveis ned i kransen, jo dypere du klipper jo mer struktur får du. Klipp rundt hele kransen.

 • 4

  Dekk kransen med et kjøkkenhåndkle og la den heve på et lunt sted i ca. 1 time. Sett ovnen på 200 °C (over- og undervarme).

 • 5

  Når ovnen er varm pensler du forsiktig kransen med sammenvispet egg. Dryss gjerne grovhakkede eller skivede mandler over. Stek så på nederste rille ca. 20-25 minutter. Er kransen ekstra tykk vil den kreve lenger tid. Bank på undersiden av kransen mot slutten av steketiden, hvis den gir en hul lyd er den ferdig. Avkjøl på rist.

Dette trenger du