Oppskrifter / Søt bakst

Kanelbolle Semla

90 min Enkel
Til 14 porsjoner
1,00 poseTORO Boller 600g3,00 dlvann50,00 gsmeltet smør

Fyll

100,00 gromtemperert smør100,00 gmarsipan2,00 sskanel1,00 tskardemomme

Krem

5,00 dlkremfløte2,00 ssmelis

Hva med å lage disse herlige svensk-inspirerte Fastelavnsbollene til Fastelavn? I Sverige lager man Semlor. Semla ligner veldig på fastelavnsboller, men inneholder mandelmasse eller marsipan i tillegg til krem. Denne varianten er en blanding av kanelboller, fastelavnsboller og svensk Semla, med herlig mandel i fyllet. Nyt!

Slik gjør du

 • 1

  Ta ut smøret til fyllet i god tid og sett det på kjøkkenbenken. Del gjerne smøret opp i små biter for å få det romtemperert fortere.

 • 2

  Elt 5 minutter i kjøkkenmaskin på middels hastighet – Bollemiks, 3 dl lunkent vann ( ca. 37 °C.) og 50 g smeltet smør. Har du ikke kjøkkenmaskin kan du elte for hånd i 8-10 minutter. Elt til deigen blir smidig. Lang og god elting er bakerens beste råd for perfekte boller. Dekk bollen med plastfolie og/eller et håndkle og sett den på et lunt sted (når du baker gjærbakst er det viktig at det ikke er trekk, det kan drepe gjæren). La deigen heve i 10 minutter. (heving er nøkkelen til god bakst, så hev gjerne deigen opptil 60 minutter om du har tid.)

 • 3

  Lag fyllet ved å blande godt sammen mykt smør, kanel, kardemomme og raspet marsipan.

 • 4

  Kjevle deretter deigen ut til en rektangel og smør utover fyllet. Brett rektangelet i bredden, først 2/3 inn og deretter 1/3 over den første bretten, slik at deigen blir i tre lag.

 • 5

  Skjær i 14 strimler. Tvinn hver strimmel og form til en knute.

 • 6

  Sett bollene på stekebrett og la bollene heve på et lunt sted i ca. 1 time, til bollene har fått dobbel størrelse. Da blir de ekstra gode!

 • 7

  Sett ovnen på 225 °C (over- og undervarme). Når ovnen er blitt varm, stek bollene på midterste rille i ca. 8 minutter og avkjøl på rist.

 • 8

  Pisk en myk krem av 5 dl kremfløte og 2 ts melis. Del de avkjølte bollene i to og ha krem på den nederste delen. Sett på «toppen» og sikt over litt melis.

Dette trenger du