Oppskrifter / Søt bakst

Kanelbolle Semla

90 min Enkel
Til 14 porsjoner
1,00 poseTORO Boller 600 g3,00 dlvann50,00 gsmeltet smør

Fyll

100,00 gromtemperert smør100,00 gmarsipan2,00 sskanel1,00 tskardemomme

Krem

5,00 dlkremfløte2,00 ssmelis

Hva med å lage disse herlige svensk-inspirerte Fastelavnsbollene til Fastelavn? I Sverige lager man Semlor. Semla ligner veldig på fastelavnsboller, men inneholder mandelmasse eller marsipan i tillegg til krem. Denne varianten er en blanding av kanelboller, fastelavnsboller og svensk Semla, med herlig mandel i fyllet. Nyt!

Slik gjør du

 • 1

  Ta ut smøret til fyllet i god tid og sett det på kjøkkenbenken. Del gjerne smøret opp i små biter for å få det romtemperert fortere.

 • 2

  Elt 5 minutter i kjøkkenmaskin på middels hastighet – Bollemiks, 3 dl lunkent vann ( ca. 37 °C.) og 50 g smeltet smør. Har du ikke kjøkkenmaskin kan du elte for hånd i 8-10 minutter. Elt til deigen blir smidig. Lang og god elting er bakerens beste råd for perfekte boller. Dekk bollen med plastfolie og/eller et håndkle og sett den på et lunt sted (når du baker gjærbakst er det viktig at det ikke er trekk, det kan drepe gjæren). La deigen heve i 10 minutter. (heving er nøkkelen til god bakst, så hev gjerne deigen opptil 60 minutter om du har tid.)

 • 3

  Lag fyllet ved å blande godt sammen mykt smør, kanel, kardemomme og raspet marsipan.

 • 4

  Kjevle deretter deigen ut til en rektangel og smør utover fyllet. Brett rektangelet i bredden, først 2/3 inn og deretter 1/3 over den første bretten, slik at deigen blir i tre lag.

 • 5

  Skjær i 14 strimler. Tvinn hver strimmel og form til en knute.

 • 6

  Sett bollene på stekebrett og la bollene heve på et lunt sted i ca. 1 time, til bollene har fått dobbel størrelse. Da blir de ekstra gode!

 • 7

  Sett ovnen på 225 °C (over- og undervarme). Når ovnen er blitt varm, stek bollene på midterste rille i ca. 8 minutter og avkjøl på rist.

 • 8

  Pisk en myk krem av 5 dl kremfløte og 2 ts melis. Del de avkjølte bollene i to og ha krem på den nederste delen. Sett på «toppen» og sikt over litt melis.

Dette trenger du