


Julebrød eller julekake er en eldgammel baketradisjon, og den er fylt med masse digg som rosiner og sukker. Å bake brødet kan være en koselig juleaktivitet og passer fint å gi vekk til familie og venner! Julebrød eller julekake smaker supergodt alene, men de fleste spiser julebrød med smør og syltetøy eller brunost. En sikker vinner til helgen dette. For å glede noen du er glad i med hjemmebakt julebrød gjør du som følge:
Bløtlegg rosinene i varmt vann for ekstra saftig julebrød. La de ligge og godgjøre seg i 20-30 minutter. Tøm posens innhold i bakebollen. Smelt smøret og tilsett 3 dl vann. Varm væsken til ca. 40 °C. Tilsett væsken i det tørre og elt deigen i 5 minutter i kjøkkenmaskin på middels hastighet (eller 8-10 minutter for hånd).
La væsken renne godt av rosinene (legg de gjerne på et papirhåndkle og tørk av vannet). Tilsett rosinene i deigen. Elt på lav hastighet til rosinene er relativt jevnt fordelt, (viktig at du ikke elter for lenge, da går rosinene i oppløsning). Dekk bollen med plastfolie og/eller et håndkle og sett den på et lunt sted. La deigen heve i minimum 10 minutter, men gjerne i opptil en time. Lang og god forheving gir den beste smaken.
Elt deigen på bakebordet og form til et julebrød. Dytt evt. rosiner som stikker ut inn i deigen så disse ikke blir brent under steking. Legg julebrødet på en bakepapirkledd stekeplate og dekk til med et kjøkkenhåndkle. La julebrødet heve på et lunt sted i ca. 60 minutter.
Sett ovnen på 200 °C. Pensle forsiktig julebrødet med et sammenpisket egg (eller melk). Stek så på nederste rille i ca. 35 minutter, eller til brødet har fått en fin farge og er gjennomstekt. Avkjøl på rist og nyt nybakt julebrød med smør og syltetøy eller brunost