Oppskrifter / Dessert

Julebrød – Julekake

120 min Enkel
Til 1 porsjoner
1,00 pkTORO Boller 600 g3,00 dlvann50,00 gsmeltet smør eller margarin150,00 grosiner100,00 gsukat (om du vil )1,00 stksammenpisket egg til pensling

Julebrød eller julekake er en eldgammel baketradisjon, og den er fylt med masse digg som rosiner og sukker. Å bake brødet kan være en koselig juleaktivitet og passer fint å gi vekk til familie og venner! Julebrød eller julekake smaker supergodt alene, men de fleste spiser julebrød med smør og syltetøy eller brunost. En sikker vinner til helgen dette. For å glede noen du er glad i med hjemmebakt julebrød gjør du som følge:

Slik gjør du

 • 1

  Bløtlegg rosinene i varmt vann for ekstra saftig julebrød. La de ligge og godgjøre seg i 20-30 minutter. Tøm posens innhold i bakebollen. Smelt smøret og tilsett 3 dl vann. Varm væsken til ca. 40 °C. Tilsett væsken i det tørre og elt deigen i 5 minutter i kjøkkenmaskin på middels hastighet (eller 8-10 minutter for hånd).

 • 2

  La væsken renne godt av rosinene (legg de gjerne på et papirhåndkle og tørk av vannet). Tilsett rosinene i deigen. Elt på lav hastighet til rosinene er relativt jevnt fordelt, (viktig at du ikke elter for lenge, da går rosinene i oppløsning). Dekk bollen med plastfolie og/eller et håndkle og sett den på et lunt sted. La deigen heve i minimum 10 minutter, men gjerne i opptil en time. Lang og god forheving gir den beste smaken.

 • 3

  Elt deigen på bakebordet og form til et julebrød. Dytt evt. rosiner som stikker ut inn i deigen så disse ikke blir brent under steking. Legg julebrødet på en bakepapirkledd stekeplate og dekk til med et kjøkkenhåndkle. La julebrødet heve på et lunt sted i ca. 60 minutter.

 • 4

  Sett ovnen på 200 °C. Pensle forsiktig julebrødet med et sammenpisket egg (eller melk). Stek så på nederste rille i ca. 35 minutter, eller til brødet har fått en fin farge og er gjennomstekt. Avkjøl på rist og nyt nybakt julebrød med smør og syltetøy eller brunost

Dette trenger du