Oppskrifter / Dessert

Julebrød – Julekake

120 min Enkel
Til 14 porsjoner
1,00 poseTORO Boller 600g3,00 dlvann50,00 gsmeltet smør eller margarin

Tilsetning

150,00 grosiner100,00 gsukat (om du vil )

Til pensling

1,00 stksammenvispet egg

Julebrød er et velsmakende bakverk som mange forbinder med julen. Det har en saftig og søt deig som er beriket med rosiner og eventuelt sukat. Å bake julebrød er en koselig aktivitet som du kan gjøre sammen med noen du er glad i, eller gi bort som en personlig og smakfull gave. Julebrød, eller julekake som det også kalles, passer godt både til frokost og kvelds, enten alene eller med pålegg som smør, syltetøy eller brunost. Dette deilige julebrødet kan du nyte i adventstiden.

Slik gjør du

 • 1

  For ekstra saftig julebrød kan du bløtlegge rosinene i varmt vann som såvidt dekker rosinene i 20-30 minutter. Elt 5 minutter i kjøkkenmaskin: Bollemiks, 3 dl lunkent vann og 50 g smeltet margarin/smør.

 • 2

  La vannet renne godt av rosinene (legg dem gjerne over på et kjøkkenpapir for å få vekk mest mulig vann). Tilsett rosinene i deigen og elt på lav hastighet til rosinene er noenlunde jevnt fordelt (ikke elt for lenge, da går rosinene i oppløsning). Dekk bollen med plastfolie og/eller et kjøkkenhåndkle og sett den på et lunt sted. La deigen heve i minimum 5 minutter, men gjerne i opptil en time. Lang og god forheving gir den beste smaken.

 • 3

  Elt deretter deigen på bakebordet og form til et julebrød. Dytt evt. rosiner som stikker ut av deigen inn, slik at disse ikke blir brent under steking. Legg julebrødet over på et bakepapirkledd stekebrett og dekk til med et kjøkkenhåndkle. La julebrødet heve på et lunt sted ca. 60 minutter.

 • 4

  Sett ovnen på 200 °C. Pensle forsiktig julebrødet med et sammenvispet egg. Stek på nederste rille ca. 35 minutter, eller til brødet har fått en fin farge. Bank på undersiden av brødet mot slutten av steketiden, hvis den gir en hul lyd er den ferdig. Avkjøl på rist og nyt nybakt julebrød med smør og syltetøy eller brunost.

Dette trenger du