Pinnekjøtt med kålrotstappe og poteter

 

Pinnekjøtt er et fantastisk herremåltid fra Vestlandet som er lett å servere til mange og passer perfekt i selskaper, spesielt i jula. Husk å vanne ut kjøttet i ca. 30 timer. Her får du oppskriften på pinnekjøtt med tradisjonelt tilbehør.

Ingredienser (4-6 porsjoner):

 

Kjøtt:

 

Kålrotstappe/Kålrabistappe:

Alternativ 1: Hjemmelaget
Alternativ 2Raskere variant

 

Tilbehør:

Tilberedning:

Pinnekjøtt:

Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten/pinnene. Legg pinnekjøttet oppå og la det dampkoke på svak varme i ca. 3 timer. Start tidlig med å koke det, da pinnekjøttet noen ganger trenger lengre koketid. Du kan enkelt sjekke, ta en bit og smak! Er det litt seigt, la det koke lenger. Lokket må ligge tett på. Legg gjerne et kjøkkenhåndkle over kjelen og legg lokket oppå der igjen. Pass på så det ikke koker tørt, da må du etterfylle med litt vann.

Grillet pinnekjøtt:

Mange liker også å grille pinnekjøttet før servering. Vann ut og kok pinnekjøttet som beskrevet ovenfor. Pinnekjøttet kan deretter grilles lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet på en rist over en langpanne, litt høyt i ovnen på sterk varme, gjerne varmluft ca. 250˚ i ca. 5 min. Sett deg ved ovnen og følg med. Kjøttet vil bli litt sprøtt ytterst.

Kålrabistappe/kålrotstappe:

Alternativ 1: Hjemmelaget

Skjær og skrell kålrot i skiver og poteter i biter. Kok grønnsakene møre, hell av kokevannet og mos grønnsakene. Ha i fløte og smør og krydre med salt og pepper.

Alternativ 2: Raskere variant

Kok opp 4 dl vann og 1 ss smør/margarin. Ta kasserollen vekk fra platen og tilsett 1 dl kaldt vann. Rør inn posen med TORO Kålrabistappe og la det svelle 1 minutt. Rør om før servering.

Ved servering:

Server pinnekjøttet på varme tallerkener med kålrotstappe, kokte poteter, kokesjy og sennep. Om du ønsker å servere vossakorv til, kan pølsene dampes sammen med pinnekjøttet det siste kvarteret.

Hvor mye pinnekjøtt per person?

 

  • For uvannet pinnekjøtt beregnes 400 g per person eller 500 g for de ekstra sultne.
  • For ferdig utvannet pinnekjøtt beregnes 530 g per person eller 650 g for de ekstra sultne.

 

Utvanning av pinnekjøtt:

Pinnekjøtt er saltet og tørket/speket og må derfor vannes ut før bruk. Da får kjøttet tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperatur på vannet. Sent ute? Lunkent vann kan være redningen. Det gir raskere utvanning.

Pinnekjøtt er god restemat

Om du har igjen pinnekjøtt til dagen etter kan du få sprø, smakfulle kjøttbiter ved å steke dem under grillen til de er varme. Smør dem godt med sweet chili sauce og server.