Kalkunfilet med ovnsbakte poteter og rødvinssaus

 

Kalkun er for mange en klassiker å servere i julen. Retten er imponerende god, men også enkel å lage og servere om du har mange gjester. Her gir vi deg oppskriften på en rett som nesten garantert vil få gjestene til å spørre om en porsjon til.

Ingredienser (6-8 personer):

 

Kalkun

 

Ovnsbakte poteter:

 

Grønnsaker:

 

Rødvinssaus:

Alternativ 1: Hjemmelaget

 

Alternativ 2Raskere variant

 

Kalkun:

Brun kalkunfileten i stekepannen på over middels varme. Legg fileten i en ildfastform og pensle den med smeltet smør, salt og pepper. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen. Sett formen midt i ovnen og stek kalkunfileten ved 180°C i ca 40 min eller til steketermometeret viser 68°C. NB! Det er viktig at kjøttet får hvile i ca. 20. min etter steking, før du skjærer i det.

Ovnsbakte poteter:

Skrubb potetene, del de i båter og legg de i en bolle. Drypp over nøytral olje, salt og pepper, og bland godt. Fordel potetbåtene utover i to ildfaste former, stek første form mens kjøttet hviler, ved 250 °C i ca 20 min eller til de er gylne. Når første form er ferdig, setter du inn den andre da den er ferdig i god tid til andre servering.

Rødvinssaus:

Alternativ 1: Hjemmelaget

Finhakk løken. Fres den myk i en varm kjele uten at den tar farge. Dryss hvetemel over og spe med kyllingkraft, 3 dl av rødvinen, soyasaus og solbærsirup. Kok opp under omrøring. Skru ned platen og la sausen småkoke i ca. 15 min. Sil sausen. Tilsett resten av rødvinen og eventuelt kraft fra kjøttet. Kok opp og krydre etter smak. Om sausen er for tynn kan du tilsette litt maisenna. Rett før servering tilsetter du smør, da blir sausen blank og god.

 

Alternativ 2: Raskere variant

Tøm pulveret i en kasserolle og tilsett 3 dl vann. Kok opp under omrøring, bruk visp. Kok sausen 5 minutter. Hev smaken ved å erstatte litt av vannet med kraft fra kalkunformen.

Grønnsaker:

Rens rosenkål og kutt gulrøttene i skiver. Kokes møre. Soppen skjæres i fire biter og freses i en panne med smør.

Ved servering:

Skjær fileten i skiver og anrett på et fat sammen med grønnsakene og soppen. Server potene i form og sausen i et sausnebb.