Juletorsk med grønnsaker og Sandefjordsmør

 

Torsk er for mange, spesielt i Nord-Norge og Sørlandet, en klassiker på julaften. Fisk kan også være et deilig avbrekk fra alt kjøttet mange av oss spiser i julen. Her gir vi deg oppskrift på en litt annen torskevariant enn den klassiske juletorsken, men likevel utrolig god! Sandefjordsmøret er nydelig til både laks, kveite og breiflabb, så her er det mulighet for fiskevariasjon.

Ingredienser (6 porsjoner):

 

Fisk:

 

Grønnsaker:

 

Sandefjordsmør:

Alternativ 1: Hjemmelaget

 

Alternativ 2Raskere variant

 

Serveres med:

Tilberedning:

Torskefilet:

Fjern alle ben fra fisken, men la skinnet sitte på. Dryss grovt salt over og la fisken ligge kaldt i ca. 1 ½ time. Tilbered fisken i ovnen ved 200˚ i 10-12 min i langpanne under aluminiumfolie på midterste rille.

Grønnsaker:

Kutt gulrøtter, kålrot og squash i lange tynne strimler. Ha gulrot og kålrot i lettsaltet kokende vann. La dem trekke i 1-2 min før du tilsetter squashen. La grønnsakene trekke sammen i ca. 2 min til. Avslutt med å røre inn litt smør.

Sandefjordsmør:

Alternativ 1: Hjemmelaget

Småkok kremfløten i ca. 2 min til det bare er litt igjen i kjelen. Trekk kjelen halvt til side fra platen og visp inn noen terninger med smør om gangen, så smøret smelter i sausen mellom hver gang. Fortsett til alt smøret er brukt opp og sausen er jevn og fyldig. Smak til med sitronsaft og litt kvernet hvit pepper. Tilsett finhakket persille og la sausen så vidt stå på varmen. Hold den eventuelt varm i vannbad. Det er viktig at sausen ikke koker etter at den er ferdig.

Alternativ 2: Raskere variant

Tøm pulveret i en kasserolle og tilsett 2 dl vann. Kok opp under omrøring, bruk visp. Kok sausen 1 minutt. Visp inn 100 g smør i små terninger, litt om gangen.

Ved servering:

La alltid gjestene vente på fisken og ikke omvendt! Server torskefileten sammen med rikelig med grønnsaksstrimler, Sandefjordsmør, kokte mandelpoteter og sennep.