Kast mindre, bruk mer!

Å spise opp maten man lager og bruke opp matvarene i kjøleskapet er et viktig klimabidrag i hverdagen. ​

Matsvinn -  det tredje største  landet  i verden ​

Rundt en tredjedel av all mat som produseres blir ikke spist. Det gjør matsvinn til en av verdens store miljøutfordringer.  Visste du at dersom  matsvinn  var et  land, ville det vært det tredje største  landet i verden basert på utslipp, rett bak USA og Kina? I  Norge kaster vi over 385 000 tonn mat i året. Over 60 prosent av matsvinnet kommer fra norske husholdninger. Vi kaster  rundt 100 kilo matavfall per person per år, og 42 prosent av dette er unødvendig matavfall og fullt spiselig mat. ​

Måltidsrester, og særlig  middagsrester, står for 1/3 av matsvinnet i norske hjem. Frukt og grønt og brød og bakervarer er matvarene som kastes mest. Økt kunnskap og bevissthet om mat og matsvinn, og inspirasjon til hva man kan bruke matrester til, kan  være med på å bidra til at vi kaster mindre mat hjemme.

7 tips for å redusere matsvinn:

  1. Handle smart – sjekk hva du har i kjøleskapet og kjøp bare det du trenger.​
  2. Beregn riktig porsjoner og ikke lag mer mat enn nødvendig.​
  3. Vit at de fleste matvarer holder lenger enn holdbarhetsdatoen og særlig varer som er merket med «best før». Husk å se, lukte og  smake før du kaster.
  4. ​Ta godt vare på maten. Pakk den inn og sørg for å holde kjøleskapet rent og ryddig. Stabil og lav temperatur er ideelt for de fleste  matvarer – finner du tilårskomne matvarer innerst i skapet på hytta, så er de sannsynligvis helt ufarlige å spise.​
  5. Frys ned halve brødet og oppbevar den andre halvdelen i en brødboks. Har brødet først blitt tørt; Lag arme riddere, brødrasp, krutonger eller  bruschettaer  av det.
  6. Nylig utgåtte meierivarer egner seg ofte godt til baking – lag vaffelrøre med rester av melk, rømme, yoghurt eller fløten du finner innerst  i kjøleskapet. Rester av vaniljeis kan også smeltes og brukes i vaffelrøra! Lapper og sveler er gode matalternativer for  melkerestene.
  7. Bruk hele grønnsaken – stilken på brokkolien er like god som resten! De fleste grønnsaker blir en god grønnsakssuppe. Frys ned  brune bananer – perfekt til  smoothie, eller prøv å lage  bananis! ​

TORO + rester = sant!​

Grytene våre er perfekte til å bruke som base for grønnsaker, kjøttrester og andre matrester man finner i kjøleskapet. Hva med en  tacogryte laget av tacorestene og TORO meksikansk gryte? Nesten alt smaker godt i en  TORO grønnsakssuppe,  og hvorfor ikke toppe  den med hjemmelagde krutonger av  brødrester?