Restemat

Hva er matsvinn?

Hva er matsvinn?

De siste årene har det vært et økende fokus på matsvinn, og det store miljøproblemet det utgjør. Vi kaster rett og slett for mye mat som fremdeles er spiselig. Heldigvis skal det ikke mer enn noen få, enkle grep til for å bidra i kampen mot matsvinn, og i denne artikkelen får du en kort innføring i hva matsvinn er, sammen med noen gode tips for å redusere familiens matsvinn.

 

Hva er forskjellen på matavfall og matsvinn?

Matavfall defineres som de ikke-spiselige delene av maten. Eksempler er eggeskall, toppen av en ananas og bein fra fisk og kjøtt. Noen vil kanskje argumentere for at vi kan spise skallet på både kiwi og banan, men de fleste av oss kaster det i søpla. Og det er helt riktig, matavfallet skal kastes i matsøpla, med mindre du finner andre måter å bruke det på. Eggeskall kan for eksempel legges i plantejorda på både potteplanter og blomsterbed, for å tilføre ekstra kalsium.

 

Matsvinn er den maten vi kaster som fremdeles kan spises. Eksempler er når middagskokken har beregnet for mye pasta, brødskivene som ikke ble spist i matpakken, og når vi må kaste pålegg, frukt eller grønnsaker fordi vi har kjøpt inn mer mat enn vi rekker å spise.

 

Hvorfor er matsvinn et miljøproblem?

Å produsere og distribuere mat krever store ressurser, og mye av matproduksjonen i dag bidrar til uønskede utslipp av miljøgasser. I tillegg eksporteres mange råvarer, noe som betyr at de må ut på en lang reise for å komme fra jorda til bordet. Matproduksjon er en stor belastning for økosystemene og naturområdene maten hentes fra. Når vi ikke utnytter maten som kommer derfra, belastes disse områdene i unødvendig stor grad.

 

Når maten har kommet seg til butikken, deretter hjem til oss, og til slutt havner i søpla vår, er prosessen enda ikke over. Matsvinnet behandles da på samme måte som matavfallet, og  krever dermed enda mer ressursbruk, som i sin tur forårsaker enda mer utslipp.

 

Vanlige husholdninger kaster mest

I 2020 kastet nordmenn 453 650 tonn spiselig mat. Dette tallet favner om både næringsliv som restaurantbransjen, sjømatindustrien og jordbruket, men tallet for private husholdninger er hele 261 000 tonn. Slike enorme summer kan være vanskelig å få grep om, så for å sammenligne med noe mer håndgripelig utgjør maten vi kastet på ett år rett over 140 000 av fjorårets mest solgte bil i Norge, Tesla Model 3.

 

Det vi nordmenn kaster desidert mest av, er restemat. Kanskje får du beskjed rett før middagen skal serveres om at eldstemann spiser hos en kompis, eller noen har litt dårlig matlyst en dag, kanskje lager du en ny rett og er ikke vant med å beregne mengden mat. Vipps så har du en halv kasserolle med uspist mat. Det viser seg at mange da velger å kaste denne maten, heller enn å oppbevare den i kjøleskapet eller lage en ekstra god lunsj neste dag med middagsrestene. Heldigvis skal det ikke stor innsats til å for å bidra til å redusere familiens matsvinn.

 

Les også: Slik reduserer du matsvinn

 

3 enkle grep for å redusere matsvinn

Det første og viktigste grepet du kan ta, er å planlegge måltidene uka gjennom og skrive handleliste ut fra hva som allerede finnes i kjøleskap og tørrvarelager. Kanskje kan en dag i uka være fast restedag, der dere varmer opp middagsrestene som allerede finnes, og lager en god omelett, pizza eller suppe av grønnsaker og annet som nærmer seg utløpsdatoen?

 

Bruk sansene når du bestemmer hva i kjøleskapet som skal kastes. Datomerkingen kommer i to varianter, “best før” og “siste forbruksdag”. Begge disse kan overprøves, svært ofte kan både melk, yoghurt og pålegg trygt spises etter denne datoen. For ikke å snakke om egg, som kan holde seg mange måneder i kjøleskapet! Se på matvarene, lukt på dem, og hvis det lukter ok, kan de fint brukes i maten.

 

Bruk apper som Too Good To Go. Både matvareforretninger, bakeri og restauranter legger ut mat fra samme dag i denne appen. For en rimelig penge kan du hente en pose med mat, og på den måten bidra til at det totale matsvinnet går ned. Enkelt, billig, og veldig godt for samvittigheten!

 

Tips: Har du en pose TORO lyse muffins liggende, kan du enkelt mose de brune bananene og røre dem lett inn i muffinsrøren din før du setter dem i ovnen. Vipps, så har du spart miljøet for unødvendig avfall, samtidig som du får ekstra spennende muffins!

Redd restene

Redd restene med TORO

Du kan også bruke vår webapp for å bruke opp restene dine, og reduser matsvinnet ditt.

Prøv her!