Det er ikke tvil om at et bærekraftig kosthold vil spille en sentral rolle for å hindre at kloden vår lider mer enn nødvendig i årene som kommer. Men hva er egentlig bærekraftig mat? I denne artikkelen ser vi nærmere på bærekraftig mat, hvilke grep du kan ta for å bidra i den globale dugnaden, og avliver noen myter om bærekraftig mat.
Hva betyr det at maten er bærekraftig?
Ordet bærekraftig er mye brukt for tiden, noe som er positivt. Med ord og begreper som plutselig er i vinden, er det fort gjort å glemme å forklare hva som ligger i begrepet. Kjernen av bærekraft er at vi mennesker lever så godt i pakt med naturen som mulig, det vil si at vi ikke ødelegger planeten vår nå mens vi er her, og heller ikke lever på en måte som skader planeten for fremtiden.
Bærekraftig mat eller bærekraftig kosthold er dermed mat som gir oss det vi trenger av næringsstoffer, uten at det går på bekostning av naturen.
Hvordan kan jeg spise mer bærekraftig?
Ved å ta noen enkle grep kan du spise mer bærekraftig, uavhengig av budsjett og smakspreferanser. Det første tipset er å spise opp maten du lager. Matsvinn er en kjempeutfordring globalt i dag, og ifølge en rapport om matsvinn i Norge, kastet vi mer enn 454 000 tonn spiselig mat i 2020. Her er det med andre ord gode muligheter for å redusere matsvinnet betydelig.
Les mer: Hva er matsvinn?
Å spise mer plantebasert, det vil si mindre kjøtt, og mer lokal mat er også gode ideer for å bli en mer bærekraftig forbruker. Når du skal spise kjøtt, kan du med fordel kjøpe fra lokale bønder, og gjerne økologiske produkter. Økologisk landbruk er en måte å produsere mat på som tar hensyn til naturen og spiller på lag med den – akkurat det vi trenger for at kloden vår skal få det bedre!