Selv de minste barna kan få mye ut av å bli inkludert på kjøkkenet. Selv om enkelte ting kan bli litt komplisert for de aller minste er det massevis av morsomme oppgaver selv de minste kan bidra med.

Baking er gøy!

Baking er gøy og noe mange av oss elsker! For at barna skal kunne dele denne gleden er det viktig at opplevelsen er positivt ladet. Legg fra deg forventninger til utseende og resultat, her det smaken og opplevelsen som teller. Prøv å gi slipp på regler og la barna få stå sitte i førersetet.

Gjør klar ingrediensene i forveien

Et godt tips for å lykkes i å skape en hyggelig bakestund for liten og stor er å forberede deler av prosessen i forveien. Mål opp ingrediensene før dere starter så du slipper å bruke opp tålmodigheten til 3-åringen på å veie mel og knekke egg.

Hold det enkelt

Velg enkle oppskrifter og kaker som ikke krever alt for mye utstyr og ingredienser. Særlig om det er første gang dere baker sammen. Enkle oppskrifter kan være vel så morsomt og utfordrer kreativiteten på en annen måte.

Les opp ingrediensene

Les oppskriften høyt for barna underveis i bakeprosessen. Dette er et fint virkemiddel for å holde på barnas oppmerksomt og får dem til å føle seg inkludert.

Senk skuldrene

Gris og søl blir det uansett så prøv å senke skuldrene og fokuser på hyggen med baksten fremfor oppvask når dere er i gang. Benken tåler ofte litt sjokolade søl og gulvet litt mel. Oppvask blir det uansett så kanskje denne kan få vente til slutt?

Enkle oppgaver for de minste

Vi synes alle barn skal få mulighet til å dele gleden ved baking og har derfor samlet noen tips til oppgaver du trygt kan la barna boltre seg meg. La for eksempel barna få:

  • Velge ut oppskrift – Involver barna i planleggingen av baksten. Vis dem bilder av kakene du vurderer og la dem velge hvilken kake dere skal bake.
  • Finne frem ingredienser – La barna lete i skuffer og skap etter ingrediensene dere trenger. Dette er en fin oppgave som aktiviserer både hode og kropp 🙂
  • Helle ingrediensene i bakebollen – Mål opp ingrediensene og ha dem i kopper eller skåler i forkant så barna selv kan helle dem i bakebollen (målingen kan være en fin oppgave for litt større barn også men passer ikke alltid like godt for de helt minste:)). Et tips her er å ihvertfall knekke eggene i forkant så du slipper at et egg plutselig triller av benken og skaper unødvendig søl.
  • Blande sammen røren/deigen – La barna prøve seg med slikkepotten – kanskje kommer det en morsom melsky opp av bollen man kan le litt av?
  • Smake på røren – En viktig del av enhver bakeprosess. La barna få smaksteste røren underveis – en perfekt jobb for en liten bakemester!
  • Fordele røren/deigen i form – La barna fordele røren i formen.
  • Trille ut boller og bakst – Baker du boller er trilling og forming av boller en perfekt oppgave for de minste. La barna få bestemme form og fasong og husk at det er helt ok å leke litt med deigen.
  • Pynte kaken – Selv de minste barna synes det er gøy å pynte kaker. Velg noe enkelt der barna selv får bestemme mønster og farger på pynten. Sjokoladekake og muffins er eksempler på kaker som egner seg godt til dette. Smør på glasuren selv og la barna stå for pyntingen.

Kos dere og husk at de viktigste ingrediensene til en koselig bakestund med familien er tålmodighet og godt humør 🙂

baking med barn