Tørket mat med mange fordeler

Tørking er en av de eldste metodene vi har for å bevare mat. Derfor kan vi trygt si at tørking er naturens egen  lagringsmetode. Råvarene tørkes alltid når de er på sitt beste, både smaksmessig og næringsmessig. Dermed tar de vare på alt det gode; smaken, fargen og næringsstoffene. ​ Tørking av mat har også andre fordeler.

Tørking sikrer god holdbarhet og trygg mat

Når vi tørker mat reduseres nemlig innholdet av vann, og med vannet borte øker holdbarheten, fordi vann er viktig for vekst av  uønskede stoffer i maten. Smak og næringsstoffer blir i all hovedsak bevart. Et godt eksempel er tomater som blir tørket til soltørkede smaksbomber med høyt innhold av  antioksidanten lykopen. Smaken blir sterkere ved tørking, og dersom vi legger tomatene i vann vil de trekke til seg en god del av vannet som var i dem da de var ferske. Moderne tørking foregår i  store varmluftsovner som gjør at vannet fordamper helt naturlig. Den tørkede maten males til pulver og dette kan dermed inkluderes i gryter, supper og sauser. Ved å lagre maten i  lang tid, kan vi også redusere matavfallet sammenliknet med ferske råvarer som ville blitt forringet. ​​

Tørking bevarer  næringsstoffene

Frukt og grønnsaker i sesong er proppfulle av næringsstoffer. I motsetning blir frukt og  grønnsaker utenom sesong ofte plukket før de er  modne, og modningsprosessen skjer når de  blir fraktet og lagret. Det påvirker næringsinnholdet, som da reduseres. ​ Det er ikke så rart, fordi all  mat taper seg ved behandling. Når du kutter og  koker grønnsaker i vann forsvinner vannløselige vitaminer. Spesielt vitamin C er utsatt for å gå tapt ved tilberedning og tørking. Andre næringsstoffer taper seg imidlertid svært lite. Både  proteiner og mineraler er tilnærmet identisk mellom et tørt og «vått» produkt. Bevaringen av næringsstoffer i tørket mat er faktisk høyere enn ved noen andre former for  konservering! ​

Tørking bidrar til mindre matsvinn

Tørket mat har naturlig lang holdbarhet siden det ikke lenger er livsgrunnlag for uønskede stoffer – helt uten  bruk av konserveringsmidler. Derfor  bidrar tørket mat også til økt fleksibilitet, siden vi kan utsette  å spise  den  planlagte middagen mange dager og uker uten av maten blir dårlig av den grunn. Den fungerer også  utmerket  som basis for alle grønnsakene i skuffen som vi ikke har fått brukt tidligere. Dette er et viktig bidrag for å få ned  matsvinn, et viktig ledd i jobben for et mer bærekraftig  mattilbud både i Norge og i  verden.

Klimasmart tomatsuppe

En livsløpsanalyse viser at TORO tomatsuppe gir 80 prosent lavere  miljøbelastning enn en tilsvarende hjemmelaget variant. Hvordan kan det ha  seg egentlig?​ Hovedårsaken til at TORO tomatsuppe gir betydelig lavere miljøbelastning enn  en tilsvarende hjemmelaget variant, er knyttet til transport av ingrediensene. Tomatene i TORO-suppen tørkes tett på der de dyrkes, dermed unngår man å  frakte store mengder vann. ​

Visste du  at….​

… Det må  11  lastebiler til for å frakte en like stor mengde hjemmelaget  tomatsuppe som vi får på en lastebil med  TORO tomatsuppe?​​

… Emballasjen  til TORO Tomatsuppe har bare en sjettedel av klimaavtrykket til emballasjen for ingrediensene til en hjemmelaget tomatsuppe?

Fakta om livsløpsanalysen på tomatsuppe​:

– Oppskrift på vanlig hjemmelaget tomatsuppe basert på hermetiske tomater​

– Alle råvarer er veid inn, og eventuelt svinn, som skrell fra gulrøtter, er også veid.​

– Rester i  tomatboks er veid etter at innholdet er tømt i kjelen.​

– All emballasje er veid (hver enkel del, som flaske, glass, lokk, etikett, plastfilm , etc.)​

– Suppen er kokt opp som anbefalt og koketid er tatt med i beregningene. ​

– Oppskriften på hjemmelaget tomatsuppe inneholder fløte. For at  sammenligningen skulle bli best mulig, benyttet vi derfor også fløte i  TORO tomatsuppen.​