Søk

Kringle med ditt favorittfyll

Ingredienser til 4 personer

Når høsten banker på inspireres mange til å bake boller i ulike slag. Med kulden, regnet og innetid smaker det ekstra godt med søt, varm, nystekt hvetebakst. Kringle er en god gammel slager som fortjener å skinne litt ekstra denne høsten. Med denne fremgangsmåten er det verken vanskelig eller krevende og lykkes. Kanskje noe å lage til familiemiddagen på søndag? Utgangspunktet for kringlen er en bolledeig, som du kjevler ut og fyller med det du liker aller best, før du former den og lar den heve for luftighetens skyld. Gå deg en tur i høstværet mens den hever, så kan du steke den nybakte kringlen når du kommer hjem. Det må bare bli en bra søndag det. Med denne oppskriften lager du også enkelt en klippkrans, se tips lenger ned i innlegget. Kanskje høsten, som julen bør inneholde syv slag med bakst – syv slag hvetebakst, og da må en av de syv selvfølgelig bli kringle

  • 1,00 pose TORO Hveteboller
  • 3,00 dl vann
  • 50,00 g smeltet smør eller margarin
  • Fyll

  • 100,00 g romtemperert smør
  • 5,00 ss sukker
  • 2,00 ss kanel
  • Pensling

  • 1,00 stk sammenpisket egg

Når høsten banker på inspireres mange til å bake boller i ulike slag. Med kulden, regnet og innetid smaker det ekstra godt med søt, varm, nystekt hvetebakst. Kringle er en god gammel slager som fortjener å skinne litt ekstra denne høsten. Med denne fremgangsmåten er det verken vanskelig eller krevende og lykkes. Kanskje noe å lage til familiemiddagen på søndag? Utgangspunktet for kringlen er en bolledeig, som du kjevler ut og fyller med det du liker aller best, før du former den og lar den heve for luftighetens skyld. Gå deg en tur i høstværet mens den hever, så kan du steke den nybakte kringlen når du kommer hjem. Det må bare bli en bra søndag det. Med denne oppskriften lager du også enkelt en klippkrans, se tips lenger ned i innlegget. Kanskje høsten, som julen bør inneholde syv slag med bakst – syv slag hvetebakst, og da må en av de syv selvfølgelig bli kringle

Slik gjør du:

  1. 1Tøm posens innhold i bakebollen. Smelt smøret og tilsett 3 dl vann. Væsken skal være lunken. Tilsett væsken i det tørre og elt deigen i 5 minutter i kjøkkenmaskin på middels hastighet (eller 8-10 minutter for hånd). Lang og god elting er bakerens beste råd.
  2. 2Dekk bakebollen med plastfolie og/eller et håndkle og sett den på et lunt sted (når du baker gjærbakst er det viktig at det ikke er trekk, det kan «drepe» gjæren). La deigen heve i 10 minutter. Forheving hever smaken, så hvis du har tid og mulighet så forhev gjerne deigen i opptil 60 minutter.
  3. 3Mens deigen hever gjør du klart fyllet. Ha deigen ut på bordet, kna lett og rull til en pølse. Kjevle pølsen ut til et stort, tynt rektangel (ca 60 cm bred). Fordel fyllet over rektangelet, men la en liten stripe deig på langsiden stå igjen uten (på bildet under er det mandelfyll som er brukt).
  4. 4Rull deigen tett sammen på langs ved hjelp av en slikkepott. Avslutt med å brette over fliken uten fyll. Form til en kringle og legg på stekebrett med bakepapir (brettekanten skal vende ned). TIPS: Du lager enkelt en klippekrans om du vil, da må du klippe toppen av kransen før du setter den til etterheving. Hold saksen loddrett og klipp snitt med ca 2 cm mellomrom. Klipp ca. halvveis ned i kransen, jo dypere du klipper jo mer struktur får du. Klipp rundt hele kransen. Trekk så flikene vekselsvis til høyre og venstre. Fortsett rundt hele kransen til du er rundt.
  5. 5Dekk kringlen til med et kjøkkenhåndkle og legg gjerne plastfolie over. La kringlen heve på et lunt sted i ca. 1 time. 6. Sett ovnen på 200 °C (over- og undervarme). Når ovnen er varm pensler du forsiktig kringlen med et sammenpisket egg (eller melk). Dryss gjerne skivede mandler over. Stek så på nederste rille i ca. 20-25 minutter. Er kransen ekstra tykk vil den kreve lenger tid. Bank på undersiden av kransen mot slutten av steketiden, hvis den gir en hul lyd er den ferdig. Avkjøl på rist.

Produkt

Tagger

Høst