Julebrød eller julekake

Nå som julepynten henger støtt i handlegatene og julemarsipanen er på plass i butikkene, kan man vel spørre seg om julen har meldt sin ankomst? Uansett kan vi vel være enige om at den nærmer seg med stormskritt. Det betyr at tiden snart er inne for å bake årets julebrød eller julekake som herligheten også kalles. Med denne fremgangsmåten er det enkelt å bake julebrød og det er dermed en koselig ting å gjøre sammen i førjulstiden, for eksempel en dag det er kaldt og surt ute. (Slike dager har vi nok en del av i tiden fremover). Det er noe helt spesielt med hyggen som sprer seg når duften av hvetebakst brer seg i huset og ikke minst når den nybakte, luftige baksten serveres. Julebrød eller julekake smaker supergodt alene, men de fleste spiser julebrød med smør og syltetøy eller brunost. En sikker vinner til helgen dette. For å glede noen du er glad i med hjemmebakt julebrød gjør du som følge:

120 min

Ingredienser

( 4 porsjoner )

1 pk Hveteboller

3 dl vann

50 g smeltet smør eller margarin

150 g rosiner

100 g sukat (om du vil )

1 stk sammenpisket egg til pensling

Fremgangsmåte

1. Bløtlegg rosinene i varmt vann for ekstra saftig julebrød. La de ligge og godgjøre seg i 20-30 minutter. Tøm posens innhold i bakebollen. Smelt smøret og tilsett 3 dl vann. Varm væsken til ca. 40 °C. Tilsett væsken i det tørre og elt deigen i 5 minutter i kjøkkenmaskin på middels hastighet (eller 8-10 minutter for hånd).

2. La væsken renne godt av rosinene (legg de gjerne på et papirhåndkle og tørk av vannet). Tilsett rosinene i deigen. Elt på lav hastighet til rosinene er relativt jevnt fordelt, (viktig at du ikke elter for lenge, da går rosinene i oppløsning). Dekk bollen med plastfolie og/eller et håndkle og sett den på et lunt sted. La deigen heve i minimum 10 minutter, men gjerne i opptil en time. Lang og god forheving gir den beste smaken.

3. Elt deigen på bakebordet og form til et julebrød. Dytt evt. rosiner som stikker ut inn i deigen så disse ikke blir brent under steking. Legg julebrødet på en bakepapirkledd stekeplate og dekk til med et kjøkkenhåndkle. La julebrødet heve på et lunt sted i ca. 60 minutter.

4. Sett ovnen på 200 °C. Pensle forsiktig julebrødet med et sammenpisket egg (eller melk). Stek så på nederste rille i ca. 35 minutter, eller til brødet har fått en fin farge og er gjennomstekt. Avkjøl på rist og nyt nybakt julebrød med smør og syltetøy eller brunost