Søk

Julebrød – Julekake

Ingredienser til 1 porsjoner

Julebrød eller julekake er en eldgammel baketradisjon, og den er fylt med masse digg som rosiner og sukker. Å bake brødet kan være en koselig juleaktivitet og passer fint å gi vekk til familie og venner! Julebrød eller julekake smaker supergodt alene, men de fleste spiser julebrød med smør og syltetøy eller brunost. En sikker vinner til helgen dette. For å glede noen du er glad i med hjemmebakt julebrød gjør du som følge:

  • 1,00 pk TORO Hveteboller 600 g
  • 3,00 dl vann
  • 50,00 g smeltet smør eller margarin
  • 150,00 g rosiner
  • 100,00 g sukat (om du vil )
  • 1,00 stk sammenpisket egg til pensling

Julebrød eller julekake er en eldgammel baketradisjon, og den er fylt med masse digg som rosiner og sukker. Å bake brødet kan være en koselig juleaktivitet og passer fint å gi vekk til familie og venner! Julebrød eller julekake smaker supergodt alene, men de fleste spiser julebrød med smør og syltetøy eller brunost. En sikker vinner til helgen dette. For å glede noen du er glad i med hjemmebakt julebrød gjør du som følge:

Slik gjør du:

  1. 1Bløtlegg rosinene i varmt vann for ekstra saftig julebrød. La de ligge og godgjøre seg i 20-30 minutter. Tøm posens innhold i bakebollen. Smelt smøret og tilsett 3 dl vann. Varm væsken til ca. 40 °C. Tilsett væsken i det tørre og elt deigen i 5 minutter i kjøkkenmaskin på middels hastighet (eller 8-10 minutter for hånd).
  2. 2La væsken renne godt av rosinene (legg de gjerne på et papirhåndkle og tørk av vannet). Tilsett rosinene i deigen. Elt på lav hastighet til rosinene er relativt jevnt fordelt, (viktig at du ikke elter for lenge, da går rosinene i oppløsning). Dekk bollen med plastfolie og/eller et håndkle og sett den på et lunt sted. La deigen heve i minimum 10 minutter, men gjerne i opptil en time. Lang og god forheving gir den beste smaken.
  3. 3Elt deigen på bakebordet og form til et julebrød. Dytt evt. rosiner som stikker ut inn i deigen så disse ikke blir brent under steking. Legg julebrødet på en bakepapirkledd stekeplate og dekk til med et kjøkkenhåndkle. La julebrødet heve på et lunt sted i ca. 60 minutter.
  4. 4Sett ovnen på 200 °C. Pensle forsiktig julebrødet med et sammenpisket egg (eller melk). Stek så på nederste rille i ca. 35 minutter, eller til brødet har fått en fin farge og er gjennomstekt. Avkjøl på rist og nyt nybakt julebrød med smør og syltetøy eller brunost

Dette trenger du

Fryse ned rester?

Brødet eller kaken kan fryses.

Steketips

Følg med mot slutten av steketiden. Blir bollekaken brun på toppen uten å være ferdig stekt, legger du et bakepapir over. Ved bruk av en mindre kakeform må du øke steketiden. Vær obs på at kaken blir veldig høy i så måte og den vil nok da bli brun på toppen før den er gjennomstekt.