• slider-image

    Slik lages maten vår

    Her kan du lese mer om de ulike måtene vi i TORO lager maten vår på.

Tørking – Naturens egen lagringsmetode

Når vi tørker mat reduserer vi innholdet av vann. Når vannet er borte øker holdbarheten, fordi vann er viktig for vekst av uønskede stoffer i maten.

Hvordan ville hverdagen vært uten mel, kaffe, kakaopulver, rosiner, ris og frø/spirer? Å bake ville vært utfordrende, og ikke minst tidkrevende, dersom havreplanten skulle renses, tørkes og knuses før vi kunne laget brød. Planter; vi ville ikke hatt muligheten til å plante frø og se dem spire til fargerike vekster ved å kun tilsette vann! Vann + frø = liv! Det er dette prinsippet TORO benytter seg av i sine produkter: tørking av grønnsaker som knuses til pulver. Deretter tilsetter du vannet som er fjernet når du tilbereder matvaren hjemme.

God holdbarhet og tryggere mat!

Når vi tørker mat reduserer vi innholdet av vann. Når vannet er borte øker holdbarheten, fordi vann er viktig for vekst av uønskede stoffer i maten.

Smak og næringsstoffer blir i all hovedsak bevart. Et godt eksempel er tomater som blir tørket til soltørkede smaksbomber med høyt innhold av antioksidanten lykopen. Tomatsmaken blir sterkere, og dersom vi legger de i vann vil de trekke til seg en god del av vannet som var da den var fersk. Rosiner, havregryn og krydder er eksempler på næringsrike og smakfulle matvarer veldig mange av oss inkluderer i den daglige kosten. Moderne tørking foregår i store varmluftsovner som gjør at vannet fordamper helt naturlig. Den tørkede maten males til pulver og det kan dermed inkluderes i gryter, supper og sauser.

Vitaminer og mineraler

All mat taper seg når vi behandler den. Når du kutter og koker grønnsaker i vann forsvinner vannløselige vitaminer. Spesielt vitamin C er utsatt for tap ved tilberedning og tørking. Andre næringsstoffer taper seg imidlertid svært lite. Både proteiner og mineraler er tilnærmet identisk mellom et tørt og vått produkt. Bevaringen av næringsstoffer i tørket mat er faktisk høyere enn ved noen andre former for konservering!

Kjølt mat – Ferskhet med god kvalitet!

Kjølt mat har sin store fordel ved at den kan oppbevares noe tid i tilnærmet fersk tilstand. Man får maten ganske nær slik den er fra naturens side, og det er ikke alltid nødvendig med konserveringsmidler.

Vi putter melk, pålegg, rått kjøtt og fisk i kjøleskap. Dette gjør vi for å opprettholde best mulig kvalitet på råvarene, over lengst mulig tid. Når maten kjøles bremser vi «aldringsprosessene» vesentlig og maten holder seg
friskere over en lengre periode. Dersom kjøttet har ligget noen dager i kjøleskapet kan vi steke det opp og på denne måten øke holdbarheten ytterligere ved at varmen dreper mulige skadelige små bakterier.

Kjøling og varmebehandling for bedre holdbarhet og tryggere mat er blant de vanligste metodene vi benytter oss av i det moderne kjøkken.

TORO sine kjølte ferdigretter benytter seg av nettopp disse to faktorene. Vår unike og skånsomme tilberedning ivaretar næringsstoffene og fremhever de gode smakene, slik at du skal få et godt og smakfullt måltid! Noe tap av
vitamin C må du regne med som også skjer ved andre tilberedningsmetoder. Ellers bevares næringsinnholdet godt og maten er trygg så lenge pakningene oppbevares kjølig (0-4 grader) og mørkt.

Som all fersk mat er det begrenset holdbarhet og dette finner vi enkelt ut av ved å se på «best før» dato. Samtidig, mye mat er trygg å spise også etter «best før» dato. Pakningen til TORO ferdigretter tåler varme og holder luften ute slik at aldringsprosessene holdes ytterligere i sjakk.

TORO kjølte ferdigretter har tilsvarende like mye næring og er laget med samme prinsipper som maten du lager på kjøkkenbenken.

Best før…

Tørket mat er merket med «best før» og betyr at matvaren smaker best før den datoen som står på produktet. Det betyr ikke at maten er «farlig» å spise i etterkant, kun at smaken kan være noe endret. Dette betyr at du trygt kan spise tørkede matvarer som er gått ut på dato, vær bare oppmerksom på at smaken kan være noe tammere.

Sannheten om datomerkning av mat

play play

Runa Spilling

Klinisk ernæringsfysiolog