Klimasmarte mattips

Å skulle spise klimasmart i en hektisk familiehverdag med tidsklemmer, lekser, kjøring til trening og fulltidsjobb kan høres overambisiøst ut. Fordi barna skal jo like maten, og den bør helst være rask og enkel å lage. Her får du noen enkle tips fra TORO-kokken, Kenneth Johansen, pappa og reservepappa for til sammen syv barn og aktiv syklist.

Vil gjøre det enklere å spise klimasmart 

Kenneth Johansen er utdannet kokk og har stått bak TORO-grytene i fire år. Han gleder seg hver dag til å komme på jobb og utvikle TORO-porteføljen videre for å introdusere folk for enda flere nye smaker og nye retter. Men nå er det en ting som opptar ham enda mer; hvordan tilpasse TORO-oppskriftene til å bli fleksible når det kommer til miljø – slik at du enkelt kan gjøre måltidet mer klimasmart.  

Vi er som de fleste andre familier opptatt av å spise sunt hjemme Jeg mener at det er lurt å spise litt mindre kjøtt i hverdagen, samtidig som man viser omsorg for miljøet og skaper matglede, uten at det skal gå på kompromiss med hverken smak, kvalitet eller pris, sier kokken. 

Inspirert av Facebook 

Kenneths økte fokus på grønnere mat startet egentlig med en Facebook-post han leste. I posten etterlyste en mamma oppskrifter på vegetarmat som var rask å lage og som barna likte.
Det var da det slo meg at veldig mange av våre TORO-produkter, både supper og gryter, har kjøtt i serveringsforslaget. Men kjøttet kan med enkle grep erstattes med næringsrike planteproteiner, forteller han.  

Inspirert av Facebook-posten satte Kenneth i gang med å komme opp med grønnere serveringsforslag på alle suppene og grytene som har kjøtt i serveringsforslaget.
Det fine med nesten alle produktene våre er at de i utgangspunktet er vegetariske eller veganske. Derfor kan man med enkle grep gjøre dem om til fullgode vegetarmiddager som er enkle å lage, sier Kenneth.  

100% barnevennlig 

Som pappa til fem og reservepappa for to, er Kenneth opptatt av at maten han lager skal være næringsrik, mettende og sist men ikke minst; smake godt.
Smak er utrolig viktig når jeg nå leter etter gode planteproteiner og grønnsaker når jeg nå skal komme opp med nye serveringsforslag på TORO-posene. Mattipsene våre må være så gode at barna spiser opp alt. Min målsetning er derfor at de fleste serveringsforslagene skal være 100 % barnevennlige og smake godt for alle i familien, uansett alder, avslutter han.

Her kan du lese mer om våre vegetaroppskrifter

Kenneths 5 klimasmarte mattips:  

1: Spis norskdyrket. Grønnsaker, rotfrukter og frukt som vokser i Norge er som regel mer smakfulle fordi de vokser langsommere. I tillegg sparer det miljøet, takket være kortere transport.

2: Spis i sesong. Ifølge klimaløftet, regjeringens satsing på klimainformasjon til befolkningen, kan vi redusere klimagassutslippene fra mat betraktelig bare ved å velge mat etter sesong. Sesongvarer krever nemlig mindre energi til produksjon, transport og lagring. I tillegg er sesongvarer som regel også billige når de er på sitt aller beste.

3: Spis mindre og bedre kjøtt. Å redusere kjøttforbruket er et av de viktigste klimatiltakene du som forbruker kan bidra med selv. Dessuten er det positivt for egen helse. Når du velger kjøtt til middag, spis derfor mindre og velg norsk. Norsk kjøtt er nemlig både mer klimavennlig enn kjøtt fra mange andre kjøttproduserende land, og det er fraktet over korte avstander. 

4: Fullgode rester. Det blir ofte rester igjen fra et måltid eller to i løpet av en uke. Da er det smart å tenke at man som familie ikke alltid trenger å spise det samme. For eksempel kan restene samles opp til å bli fullgod “voksenmat”, så kan barna få en dag med skikkelig barnevennlig mat.

5: Ofte god etter. De fleste norskproduserte matvarer er merket med «best før». Det trenger ikke bety mer enn at smaken kan endre seg litt etter den angitte datoen. TORO har stort sett produkter med lang holdbarhet, og hvis de oppbevares riktig kan de brukes også etter datoen på posene er passert.